2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bayer Zsolték szerint sem az oroszok gyilkolásztak Bucsában

„Félve, de fölteszem azt a kérdést, nem kizárva, de azért a gondolkodás jogát megtartva: ti biztosak vagytok benne, hogy ezt az oroszok csinálták?” - kérdezte Bayer Zsolt a Sajtóklub vasárnapi adásában, miután az ukrán propaganda szerint az elmúlt napokban több Kijev-környéki városban civilek holttesteire, tömegsírokra, mészárlás nyomaira bukkantak.

„Nem, nem vagyok biztos, mert én innen nem tudom megítélni, a médiának pedig nem hiszek, főleg nem a nemzetközi médiának” - válaszolta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője. Szerinte borzasztó, ha ártatlan civileket ölnek, de annyi hazugság van, hogy

„nagyon óvatosnak kell lenni”.
 
Miután az orosz fegyveres erők a napokban visszavonta csapatait a főváros környékéről, az ukránok "polgári áldozatok maradványait találták az utcákon". A nyugati mainstream média egyből ugrott a jelenségre és világgá kürtölték az orosz vérengzést, holott valódi bizonyítékokat nem mutattak be. Az Európai Unió máris újabb szankciókkal sújtaná Oroszországot. Még maga Ursula von de Leyen is a helyszínre sietett és a kamerákba jól meghökkent.

Joe Biden pedig naponta háborús bűnösnek nevezi az orosz elnököt. Közben véres kivégzésekről videók éppen az ukránokról jelentek meg, persze ezt nem akarja vizsgálni az ENSZ...

Az oroszok erre azt állították, valójában az ukránok végezték ki saját civiljeiket, ami műhold- és drónfelvételek alapján is egyértelműen cáfolható. Az oroszok azt is tagadják, hogy rakétákat lőttek volna a civilekkel teli, kramatorszki vasútállomásra, a becsapódó rakéta ugyanis a Tocska-U nevű ukrán fegyver volt, amit csak az ukránok használnak.
 
Bencsik András ezután olyan nemzetközi törekvésről beszélt, amelynek célja Oroszország és Európa teljes elszakítása egymástól. A fenti bizonyítékok ellenére szerinte „aránytalan ez a brutális törekvés ahhoz képest, ami ott zajlik”. Majd így folytatta:
„Az embernek van egy olyan érzése, hogy majd egyszer azért jó lenne kideríteni, hogy tulajdonképpen ki támadott meg kit, és kinek mi a célja ezzel a háborúval.
”Bayer Zsolt erre hangsúlyozta, hogy
„láttunk már brutalitást az oroszoktól”, de ha az a kérdés, kinek volna ez az érdeke, akkor „hogy nem az oroszoknak, az fix”.
Ebben Gajdics Ottó is egyetértett, szerinte az oroszoknak nem a civilek vannak az útjukban.

Bayer végül összefoglalta, hogy nem hisz senkinek: a független, nyugati médiának a legkevésbé, az ukrán elnöknek és a médiának egyáltalán nem, és „az oroszoknak is nehezen, bizonyos ügyekben”. Miközben a nyugati világ vezetői háborús bűnökről beszélnek, szombaton egy másik HírTV-s műsorban is arról beszéltek, hogy az oroszok igyekeznek kímélni a polgári lakosságot.
 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató