2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Megpuccsolták Kálmán Olga férjét, folytatódik a balliberális háború Ferencvárosban

Folytatódik a baloldali médiaháború Ferencvárosban. A Magyar Nemzet információi szerint Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje visszalépett attól, hogy ő legyen az önkormányzat által működtetett médiacég vezetője. Mint arról korábban írtunk, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy megszüntette a 9 Magazin főszerkesztője, Vágvölgyi B. András munkaszerződését. Vágvölgyit még május végén bocsátották el szerződésszegés miatt. Hagymási Zoltán, a lapkiadó önkormányzati Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. vezetője május 27-én azonnali hatállyal bontotta fel a szerződését. Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali pártok által támogatott független polgármestere az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen nem értesítették, a felmentésről semmit nem tudott. Közölte: szerinte a sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett, Vágvölgyi B. András nem kerül vissza a főszerkesztői pozícióba, és az újságíró szakma helyett politikusok fognak dönteni a következő főszerkesztő személyéről. Kijelentette, hogy Hagymási komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon küldte el Vágvölgyit, ezért egy korábbi testületi ülésen javasolta Hagymási felmentését.

Ezek után kiderült: az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje kerüljön Hagymási helyére.  Sajtóhírek szerint egyébként Hoffmann nevét Torzsa Sándor, az MSZP–DK-frakció vezetője dobta be a semmiből, órákkal azután, hogy tárgyalni kezdtek az ügyről. Hoffmann azonban nem volt ott a testületi ülésen, csak az önéletrajzát adták körbe a szünetben. Hoffmann többek között dolgozott az RTL-nél és az ATV-nél is.

Egy hónappal ezelőtt a lap beszámolt arról is, hogy Baranyi Krisztina polgármester és a baloldali képviselők órákig tartó vitája után végül a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testülete a június 22-i ülésén megszavazta, hogy a IX. kerületi médiacég addigi ügyvezető igazgatóját, Hagymási Zoltánt felmentsék, és helyére Hoffmann Györgyöt ültessék be.  Baranyi ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését, ezért rögtön polgármesteri vétót is emelt ellene. Később rendkívüli ülést tartottak, hogy megvitassák Baranyi előterjesztését, amelyben arra tett javaslatot, hogy inkább Pataki Márton Dániel, a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója lássa el ideiglenesen a cégvezetői feladatot. Emellett az előterjesztésben arról is szó volt, hogy az új ügyvezető folytasson egyeztetést Vágvölgyi B. Andrással a visszahelyezéséről a 9 Magazin főszerkesztői pozíciójába. 

A képviselő-testület júliusi ülésén azonban nem kapott többséget Baranyi előterjesztése, a polgármesteri vétó miatt viszont nem lehet végrehajtani Hoffmann kinevezését sem, a baloldal két szárnyának pedig nem sikerült kompromisszumos megoldást találnia. A lap értesülései szerint az ügy a napokban azonban újabb fordulatot vett. Egy újabb javaslat szerint átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. Ezt az előterjesztést jövő hét szerdán tárgyalhatják meg a képviselők, mert ismét rendkívüli ülést hívtak össze a kerület médiaügyeinek rendezése érdekében. Sajtóértesülések szerint Baranyi Krisztina csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja azt, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 végéig foglalkoztatja. 

Azt nem tudni, hogy ez a lépés mennyire illik bele a polgármester médiaszabadságról alkotott elképzeléseibe, hiszen ezúttal ő diktálna a testületnek a kerület vezetőjeként. Az sem mellékes körülmény persze, hogy időközben kiderült, Vágvölgyi 12,2 millió forint sérelemdíj, valamint 7,8 millió forint elmaradt munkabér kifizetését követeli a ferencvárosi önkormányzattól. 
A hónapok óta törvénytelenül működő cég ellen cégbírósági végzés is érkezett, amely szerint harminc nap áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy helyreállítsa a magazin működését. Május óta ráadásul a médiacég alkalmazottai fizetés nélkül maradtak. A jövő hét szerdán kezdődő rendkívüli testületi ülésen vélhetően kiderül, hogy Baranyi Krisztina és a korábban az ő sikerét segítő baloldali képviselők miként vágják át a gordiuszi csomót a médiacég ügyében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató