2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Londonban és Párizsban összecsaptak a rendőrökkel az iráni tüntetők (Videók)

Ez van, ha a Nyugat importálja a közel-keleti konfliktusokat.

Az Irán északi részén több mint egy hete elkezdődött kormányellenes tüntetéseken már több mint hétszáz embert tartóztattak le a helyi rendőrség közlése szerint.

Egy muzulmán lány halála miatt szabadult el a pokol Iránban

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter azt közölte szombaton, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredménye szerint a rendőrség nem hibáztatható az őrizetbe vett Mahsza Amini haláláért, a fiatal nőt nem verték meg és más módon sem sérült a koponyája. Szívrohamot kapott – jelentette ki a miniszter az IRNA hírügynökség szerint.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Amini apja határozottan elutasította a jelentést. Azt állítja, hogy lányának nem volt semmilyen szívproblémája, így nem halhatott meg szívrohamban.

A demonstrációkon a Gilán tartományi rendőrség vezetőjének szombati tájékoztatása szerint 739 tüntetőt, köztük 60 nőt vettek őrizetbe, és tőlük fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak. A rendőrfőnök szerint a letartóztatott tüntetők több mint száz rendőr megsebesítéséért és közintézményekben okozott károkért felelősek.

A tüntetéseknek egyes források szerint 11, más adatok szerint már 50 halálos áldozata is van.



A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muzulmán kendőt. Halála újra felszította az indulatokat az országrészben a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt.

Áll a bál Londonban és Párizsban is

Ahogy azt megszokhattuk, ha Afrikában, Közel-Keleten demonstrációk alakulnak ki, akkor itt Európában is elszabadul a pokol. Így történt ez most is. Persze a mainstream média figyelmét elkerülik az események.

Az elmúlt napokban az iráni diaszpóra ellenzéki csoportjai tüntetéseket tartottak az európai nagyvárosokban, hogy tiltakozzanak az iráni kormányhatóságok ellen, valamint támogassák az Iránban zajló tüntetéseket.

Párizsban a második egymást követő napon az iráni tüntetők, akik Pahlavi-korabeli birodalmi zászlókat és feminista transzparenseket tartottak a kezükben, a francia fővárosban lévő iráni nagykövetség előtt gyűltek össze,

"Halál az iszlám köztársaságra" és a legfőbb vezető, ajatollah Khamenei elleni jelszavakat skandálva, valamint "zan, zendegi, azadi!" jelszavakat skandálva. ("nő, élet, szabadság!"), illetve annak kurd megfelelőjét, a "jin, jiyan, azadi!"-t. 

A tüntetések azonban kaotikussá és erőszakossá váltak, miután a tüntetők megpróbáltak behatolni az iráni nagykövetség elé, de a francia rohamrendőrség visszaszorította őket, akik könnygázt és paprikasprayt vetettek be.

Londonban is ugyanez a szituáció.

A BBC székházánál tiltakoztak:

...majd összecsaptak a rendőrökkel:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató