2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Menekülnek a liberálisok a Twitterről

Mióta Musk megvette a platformot brutális visításba kezdtek a balliberálisok, ezért most alternatívákat keresnek maguknak, ez pedig szerintük a Mastodon lehet.

Nagyon nem tetszik nekik, hogy megjelenhetnek végre a jobboldali hangok is.

Mióta Elon Musk átvette a Twitter irányítását, a platform új intézkedései miatt picsogó felhasználók megfogadták, hogy máshová helyezik online jelenlétüket, a német tulajdonú Mastodon vonzza a legtöbb figyelmet. Tegnap éppen az afroamerikai színésznő Whoppi Goldberg jelentette be, hogy becsukja a Twitter-fiókját.

A német fejlesztő, Eugen Rochko által 2016-ban létrehozott oldal "decentralizált", reklámok nélküli közösségi hálózatként mutatja be magát, ahol "a magánélet megőrzése szent és sérthetetlen".

A gyakorlatban a Twitterhez hasonlóan a Mastodon is apró üzenetek posztolásán alapul, de minden új felhasználónak egy önállóan üzemeltetett szerverre kell feliratkoznia, és ezekből több ezer van. Elméletileg a felhasználók szabadon interakcióba léphetnek a Mastodon szerverein, de ez bonyolult és megbízhatatlan lehet.

Személyes fiókján Rochko azt közölte, hogy a Mastodon hétfőn elérte az 1 millió havi aktív felhasználót, mivel október 27. óta, amikor Musk átvette a Twittert, 1124 szerverrel és közel 490 000 új felhasználóval bővült.

Ez még mindig aprócska lépés a Twitterhez képest, amelynek június végén közel 238 millió napi aktív felhasználója volt.

A Vadhajtások Twitter-oldala elérte a 10000 felhasználót.

Egyelőre az ex-elnök nem lépett vissza a Twitterre, Trump a Truth-t használja

 

Vannak még egyébként más jobboldali oldalak is, mint a Gab, a Parler vagy a Donald Trump volt amerikai elnök által indított Truth Social nevű platform, amelyek a Twitter konzervatív alternatívájaként pozicionálták magukat jóval Musk felvásárlása előtt. 2016-ban a német fejlesztő. Ajánljuk nektek még a Telegramot, ahol szintén nincs a Facebookhoz fogható balliberális cenzúra.

Egyers információk szerint Trump várhatóan nem sokkal a keddi amerikai félidős választások után visszakerül a Twitterre, így a pénzügyi nehézségekkel küzdő Truth Social sorsa bizonytalanságban marad.

Musk egy hétfőn közzétett tweetjében még arról is biztosított, hogy "a Twitter felhasználóinak száma jelentősen megnőtt világszerte az üzlet bejelentése óta", anélkül, hogy számadatokat közölt volna.

"És ezek még nagyon korai idők" - folytatta a milliárdos vállalkozó. "Ahogy a Twitter messze a legmegbízhatóbb igazságforrássá válik, nélkülözhetetlen lesz".

Elon Musk tegnap például kivágta a platformról a Trump-gyűlölő Griffint is

Elon Musk a Twitteren jelentette be, hogy újabb változásra számíthatnak a platformot használók. Ezek szerint ha a jövőben valaki úgy használja az oldalt más nevében, hogy nem tünteti fel egyértelműen, hogy „paródiáról” van szó, az azonnali és tartós felfüggesztést fog kapni. 

A döntést azután közölte a Twitter új tulajdonosa, hogy a felhasználók közül sokan Elon Muskra változtatták a nevüket, hogy kigúnyolják. Őket a rendszer már vagy felfüggesztette, vagy csak egy figyelmeztető szöveg elolvasása után lehet elérni a fiókjukat.

Így Kathy Griffin amerikai komikus és Chris Kluwe korábbi NFL-játékos is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató