2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Keményebb fellépést követel a német kormány Magyarországgal szemben

Szerintük az uniós pénzek visszatartása „nem Orbán szankcionálásáról” szól.A német kormánykoalíció három pártja keményebb fellépést követel Olaf Scholz német kancellártól Magyarországgal szemben, szerintük Budapestnek csak akkor kellene megkapnia az uniós támogatásokat, ha látják, hogy „komolyan foglalkoznak a demokratikus visszaeséssel” – olvasható a Politicón.

Brüsszelben decemberben döntenek arról, hogy visszatartják-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós forrást, vagy elegendőnek tartják a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseit. Az EU visszatartja Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt pénzt is, és további igazságügyi reformokat kér, mielőtt a pénzt felszabadítaná. A lap ugyanis azt írja: az Orbán Viktor által tett ígéretek Brüsszel irányába „szakértők és aktivisták” szerint elégtelenek.

Scholz szociáldemokrata pártja (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) – a kormánykoalíció három pártja – frakciója csütörtökön olyan indítványt tervez szavazásra bocsátani, ami „felszólítja” a kormányt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak van-e „fenntartható hatásuk a gyakorlatban”.

Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy a szükséges reformokat nem csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtják-e”

– olvasható a Politico által megszerzett parlamenti indítványban.

Az indítványban arra is felszólítják az Európai Bizottságot, hogy „győződjön meg” arról, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendőek a jogállamiság valamennyi releváns hiányosságának korrigálására. Amíg ezt a Bizottság nem tudja garantálni, a német kormány szavazzon a 7,5 milliárd felfüggesztése mellett - olvasható a szövegben. Kérik, hogy csak akkor változtassanak az álláspontjukon, ha a magyar kormány „megfelelő bizonyítékot” tud felmutatni arra vonatkozóan, hogy „hatékony korrekciós intézkedéseket” hozott.

„Nem szankciókról van szó” szerintük

Michael Link, az FDP politikusa azzal érvelt, hogy mind a Bizottság, mind a német kormány számára fontos, hogy az egész Unióban megvédjék a demokratikus értékeket.

„Orbán Viktor nem kerülheti meg a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kirakat-intézkedésekkel” – mondta Link.

Ez semmiképpen sem az Orbán-kormány szankcionálásáról szól, hanem a jogállamiság fenntartható megerősítéséről”

– fogalmazott. 

Daniel Freund, a hungarofób, zöld EP-képviselő is élvezkedik a hír láttán:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató