2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Svájc inkább mindenből kimaradna: népszavazást is bevetve tiltanák meg, hogy az ország a szankciós rendszerhez csatlakozzon

Az októberben alakult Pro Schweiz civil szervezet szerint Svájcnak vissza kell térnie a teljes semlegesség politikájához.

Az októberben alakult Pro Schweiz civil szervezet szerint Svájcnak vissza kell térnie a teljes semlegesség politikájához, nehogy elveszítse nemzetközi befolyását és a közvetítői szerepét a világban.

A szervezet szerint árt az országnak, ha csatlakoznak az Oroszország ellen hozott szankciókhoz. A Pro Schweiz egyik legismertebb támogatója Christoph Blocher volt svájci rendőr- és igazságügyi miniszter.

Alig egy hétig tartó külső nyomás és kritika után Svájc máris beadta a derekát, és szankciókat vezetett be Oroszország ellen

– fogalmazott a politikus a szervezet létrehozásakor, majd a berni vezetést képmutatással és bűnbakkereséssel vádolta. 

A Pro Schweiz csoport azon az állásponton van, hogy „Svájc függetlenségét és semlegességét ne ássa alá egy ideológiavezérelt és képmutató külpolitika.” A csoport által kezdeményezett alkotmánymódosítás deklarálná az örök semlegességet, és tiltaná, hogy az ország katonai szövetségekhez csatlakozzon.

Ez alól csak az lenne kivétel, amennyiben az országot közvetlen katonai támadás éri – jelezték. A berni vezetés egyelőre nem reagált a csoport népszavazási kezdeményezésére. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató