2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Óriási információs káosz - Rakéta, NATO, Lengyelország

Orbán Viktor ma este 20:00-ra összehívta a Védelmi Tanács ülését az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt.

Élő hírfolyam alul!

Teljes az információs káosz, ezért szerkesztőségünk egy élő hírfolyamot indít, amelyben összeszedjük a legfontosabb megszólalásokat, információkat.


 

Novák Katalin: Sok a bizonytalanság, de az biztos, hogy Magyarország a lengyelek mellett áll

Novák Katalin is megszólalt a lengyelországi incidenssel kapcsolatban, a magyar államfő Twitteren a következőt írta:

„Még mindig sok a bizonytalanság a ma esti rakétatámadás kapcsán, de egy dolog biztos, Magyarország a lengyelek mellett áll.”

Reuters: Szerdán jöhet a NATO-találkozó a négyes cikkely alapján

A hírügynökség értesülései szerint a NATO-nagykövetek szerdán találkoznak lengyel kérésre, az észak-atlanti szerződés négyes cikkelye alapján.

Ez azt mondja ki:

„A Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.”


A Reuters diplomáciai forrásai szerint a szövetség tagjai óvatosan akarnak eljárni, és időre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mi történt Przedowowban. Az ugyanis, hogy katonai támadásnak tekintik-e az ott történteket, életbevágóan fontos kérdés.

Kijevből jelentkeztek a momentumosok - biztonságban vannak

Gelencsér Ferenc, Bedő Dávid és Tompos Márton épp az ukrán fővárosban vergődnek.

A hazaáruló párt jelenlegi elnöke biztosított mindenkit arról, hogy ő és a delegáció többi tagja is biztonságban vannak.

"Itt vagyunk Kijevben, amit éppen az oroszok rakétáznak. Nemrég csapódott be egy rakéta, alig 300 méterre innen, de én és kollégáim is, Bedő Dávid és Tompos Márton is biztonságban vannak" – mondta Gelencsér.

Lengyelországban egyes katonai egységek harckészültségét növelték

A lengyel hadsereg egyes katonai egységeinek harckészültségét megemelték - közölte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

"A kialakult helyzet miatt bevezették az ilyen helyzetre előirányzott eljárásokat, beleértve a lengyel területen lévő egyes katonai egységek harckészültségének növeléséről, valamint más hatalmi struktúrák egyes egységeinek harckészültségének növeléséről szóló döntést"

- mondta.

Joe Biden egyeztetett a lengyel elnökkel

Az amerikaiak egyelőre annyit közöltek, hogy nem rendelkeznek semmilyen információval, amely megerősítené a becsapódott rakétákról szóló híreket.

Joe Biden amerikai elnök tájékoztatást kapott a Lengyelországból érkező jelentésekről, és egyeztetett Andrzej Duda lengyel elnökkel – közölte a BBC.

A portál azt is közölte, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban beszélt lengyel kollégájával, Jacek Siewierával is.

Az ukrán külügyminiszter légvédelmi rendszert kér a NATO-tól

Dmitro Kuleba azonnali NATO-tanácskozás összehívását kérte, amelyen Ukrajna is részt venne, és amelyen az orosz eszkalációt megfékező döntéseket hozhatnak. Kifejezte szolidaritását Lengyelországgal, és felajánlotta a segítségüket.



A mai, különösen pusztító orosz bombázás éjszakáján hangsúlyozta, hogy egységesen kell fellépni az orosz akciók ellen, méghozzá keményen és fegyelmezetten. A szükséges eszközök között említette Ukrajna sokszor ismételt kérését, hogy a NATO-tagországok lássák el F-15-ös és F-16-os vadászgépekkel, illetve modern légvédelmi rendszerekkel, hogy hatástalanítani tudják az orosz rakétákat.

„Ma az ukrán légtér védelme a NATO területének védelmét jelenti.”

A NATO „minden eddiginél egységesebb és felkészültebb mindannyiunk védelmére”

„Megdöbbentett a hír, amely szerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen” - fogalmazott Charles Michel. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta: „Lengyelország mellett állunk”. Kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Alexander De Croo belga miniszterelnök nagyjából ugyanezt írta, és hozzátette: „Mindannyian annak a NATO-családnak a részei vagyunk, amely minden eddiginél egységesebb és felkészültebb mindannyiunk védelmére”.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében súlyosnak nevezte a halálos áldozatokat követelő rakéták okozta robbanásokról érkezett híreket. „Most fontos a történtek pontos megállapítása. Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet.”

(MTI)

Kinek a rakétája?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este elég konkrétan megnevezte az oroszokat a lengyelországi robbanás felelőseként, és arról is beszélt, hogy ez nagyon komoly eszkaláció, amelyre meg kell adni a megfelelő választ. Hivatalosan ugyanakkor sem a lengyelek, sem az amerikaiak nem erősítették meg, hogy orosz rakéták csapódtak be Przewodów városában, az orosz védelmi minisztérium pedig kategorikusan tagadta a vádakat, amelyeket lengyel provokációnak nevezett.

Egyre többen írnak arról, hogy valójában ukrán légvédelmi rakéták, egészen pontosan Sz-300-as rendszerekben használt 5V55-rakéták csapódtak be Lengyelországban. Ezt egyelőre szintén nem lehet megerősíteni, ahogy azt sem, hogy orosz rakétákról volt szó, az azonban már korábban is felmerült, hogy a helyszínen készült képeken látható törmelék alapján úgy tűnik, hogy légvédelmi rakéták maradványai vannak az incidens helyszínén.

Erről írt többek közt Eliot Higgins, a Bellingcat nevű oknyomozó csoport alapítója is, aki egyben türelemre is intett, mondván, a helyszínről érkező képek alapján hamarosan meg lehet majd állapítani, hogy pontosan minek a maradványairól van szó. Az általa megosztott posztban egyébként az az elmélet merült fel, hogy egy 5V55-ös rakéta egyik része lehet a képeken, esetleg egy általa elfogott rakéta maradványaival együtt. Ez egyébként szintén nem tűnik képtelenségnek, hiszen a lengyel-ukrán határtól nem messze is hajthatott végre elfogást az ukrán légvédelem.

 

A lengyel elnök a NATO 4. cikkének életbe léptetéséről konzultált a főtitkárral

22:15-kor sajtótájékoztatót tartott Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda vezetője. Azt mondta, Andrzej Duda elnök arról beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy ellenőrzik, megindítható-e a NATO 4. cikke szerinti konzultáció a tagállamok között. Az Észak-Atlanti Szerzõdés 4. cikke azt mondja ki, hogy:

„A Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.”

Stoltenberg a Twitter-oldalán részvétet fejezte ki a lengyelországi áldozatok miatt. Azt írta, a NATO figyelemmel kíséri a helyzetet, és szorosan konzultálnak az esetről a szövetség tagjaival. „Fontos, hogy minden tényt megállapítsunk” – írta.

A lengyel kormány megfontolja az észak-atlanti szerződés 4. cikkének alkalmazását

Ezt Piotr Muller lengyel kormányszóvivő jelentette be. Megerősítette, hogy két ember meghalt az ukrán határ közelében történt robbanásokat követően.

Elmondta azt is, a kormány megfontolja az észak-atlanti szerződés 4. cikkének alkalmazását. A 4. cikk alapján a NATO-tagok tanácskoznak, amikor egy tagállam szerint a területét, függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató