2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Óriási információs káosz - Rakéta, NATO, Lengyelország

Orbán Viktor ma este 20:00-ra összehívta a Védelmi Tanács ülését az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt.

Élő hírfolyam alul!

Teljes az információs káosz, ezért szerkesztőségünk egy élő hírfolyamot indít, amelyben összeszedjük a legfontosabb megszólalásokat, információkat.


 

Tarjányi Péter: Valamilyen orosz tüzérségi tévedés vagy műszaki hiba okozta a bajt

A biztonságpolitikai szakértő kijelentette, biztos benne, hogy Oroszország vizsgálja az eseményt, és információkat fog adni.

Tarjányi Péter biztonságpoliitkai szakértő is reagált közösségi oldalán a Lengyelországba becsapódott orosz bombákról szóló értesülésekre.

A történtekről kijelentette, hogy „tragikus”, majd azzal folytatta, hogy „a legnagyobb esélyt arra adom, hogy valamilyen orosz tüzérségi tévedés vagy műszaki hiba okozta a bajt”.

„Minimális, szinte nulla az esély, hogy szándékos támadást hajtott volna végre Moszkva a NATO ellen

Ennek ellenére a NATO országok hírszerzése technikai és humán erőforrásaira támaszkodva azonnal tisztázni akarja és fogja is a történteket” – szögezte le a szakértő.

Higgadtságra van szükség

Hozzátette, „biztos vagyok benne, hogy Oroszország is vizsgálja az eseményt, és ezzel kapcsolatban információkat fog szolgáltatni hamarosan.”

Több, a témában megnyilvánuló kollégájához hasonlóan Tarjányi is azt mondta, „higgadtságra van most szükség minden döntéshozó részéről és a média oldaláról különösen”.

„Reggelre többet tudunk, addig türelmesen várjunk ez a javaslatom” – zárta gondolatait a biztonságpolitikai szakértő.

 

Lettország is rendkívüli ülést hívott össze

Lettország bejelentette, hogy rendkívüli ülést hív össze szerdára a biztonsági helyzet felmérésére. A lettek azután üléseznek, hogy kedden orosz rakéta érhette el Lengyelországot az ukrán-lengyel határnál. A miniszterelnök hozzátette: országa „készen áll a további lépésekre is”. A Reuters és a Guardian jelentései alapján Lettország mellett

- Németország jelezte, hogy kapcsolatban áll a lengyelekkel és többi NATO-taggal. „Figyelemmel kísérik a történteket”, mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

- Litvánia is követi az eseményeket, szolidaritásukat fejezték ki Lengyelország iránt.

- Észtország „készen áll a NATO-tagállamok minden egyes részének megvédésére”.

- Az Egyesült Királyság szintén szoros kapcsolatot tart Lengyelországgal, vizsgálja az esetet.

Németország külügyminisztere folyamatosan figyeli a helyzetet

Németország folyamatosan figyeli, mi a helyzet a Lengyelországban két ember halált okozó rakétákkal. A német külügyminiszter, Annalena Baerbock arról ír Twitteren, gondolatban Lengyelországgal van, közeli szövetségeseivel és szomszédaival. Figyelik, mi történik, kapcsolatban vannak NATO-szövetségeseikkel.

A litván elnök is reagált: A NATO-terület minden centiméterét meg kell védeni!

Litvánia határozottan szolidáris Lengyelországgal  – közölte Gitanas Nausėda.

Litvánia más NATO-országokhoz csatlakozva támogatásáról biztosította Lengyelországot.

Gitanas Nausėda litván elnök a Twitteren tett közzé egy üzenetet:

„Ami a ma esti lengyelországi híreket illeti, a robbanásokról.

Szoros kapcsolatot tartunk fenn lengyel barátainkkal.  Litvánia határozottan szolidáris Lengyelországgal.

A NATO terület minden centiméterét meg kell védeni!”


 

Megszólalt a magyar ellenzék Lengyelországgal kapcsolatban

A lengyelországi eseménnyel kapcsolatban megszólaltak Facebookon a magyar politikusok is, tőlük idézünk:

Karácsony Gergely: Polak, Węgier, dwa bratanki!

Márki-Zay Péter: A legfontosabb most a nyugalom, bízzunk a világ vezetőinek bölcsességében. A békénél nincs fontosabb!

Cseh Katalin: A kétkulacsos politika ideje lejárt. Most kiderül, hogy a magyar-lengyel, vagy a magyar-orosz barátság az erősebb.

Gyöngyösi Márton: Követeljük, hogy Orbán és kormánya ítélje el az orosz agressziót. Vége a mismásolásnak, ideje színt vallani!

Antony Blinken is megfogadta, hogy a végsőkig kitartanak Ukrajna mellett

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere elítélte az újabb orosz rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy kitartanak Ukrajna mellett „addig, ameddig csak szükséges” – írja a The Guardian. 

Antony Blinken Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma ismét remek vezetői magatartásáról tett tanúbizonyságot azzal, hogy egyértelművé tette, készen áll a diplomáciára annak érdekében, hogy igazságosan érjen véget a háború. Moszkva válasza erre egy újabb támadás volt”. 

Ezek a támadások nem törik meg Ukrajna akaratát – mi pedig Ukrajna mellett állunk, ameddig csak szükséges

– tette hozzá. 

BBC: Teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen

A BBC megszólaltatta az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette.  A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette:

Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.    

Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen. A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy „Oroszországtól is hallanunk kell”.

(MTI)


 

Ukrán S-300-as rakéták eshettek le Lengyelországban - véli a katonai szakértő

Az ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer rakétái a lengyelországi Przewodów faluban landolhattak volna, míg az orosz cirkálórakéták nem találhattak volna el lengyel területet - mondta a RIA Novosztyinak egy neves orosz katonai szakértő, Alekszej Leonkov.

"Egy ukrán S-300-as légvédelmi irányított rakéta repülhetett Lengyelország területére. Láttunk már ilyen példákat, többek között azt, hogy Ukrajna légvédelmi rakétákkal lőtte a saját házait"

- mondta.

Leonkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz cirkálórakéták precíziós irányítású fegyverek, amelyeket az ellenség EDS- és légvédelmi rendszereinek erős ellenhatása mellett történő alkalmazásra terveztek, és gyakorlatilag lehetetlen letéríteni őket a pályájukról.

"Emellett a repülési útvonalukat úgy számítják ki, hogy ne tudjanak a szomszédos területekre behatolni. Ezért Lengyelország nyilatkozatai egyenesen hihetetlenek" - mondta a szakember.

Megjegyezte, hogy az orosz cirkálórakéták robbanófejének súlya, mind a légi, mind a tengeri rakétáké, 400 és 450 kilogramm között mozog.

"Egy traktor és egy pótkocsi apró darabokra robbanna, a kráter pedig nagy lenne. A képeken látható pusztítás sokkal kisebb mennyiségű robbanóanyagnak felel meg"

- mondta a szakértő.



Azt is felvetette, hogy a lengyel fél megrendezhette, hogy robbanószerkezetet helyezzenek el közvetlenül a traktor pótkocsija alatt.

A NATO ezerrel egyeztet Lengyelországgal

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete állítja, nagyon szorosan követik az eseményeket Lengyelországgal kapcsolatban és együttműködnek a történteket kivizsgáló hatóságokkal. „Megnézzük a jelentéseket és szorosan együttműködünk” - mondta a CNN-nek a NATO egyik szakértője.

Katonák HIMARS rakétarendszer mellett a lettországi Namejs 2022 hadgyakorlaton 2022. szeptember 26-án.

 

Podoljak: Az oroszok direkt csinálták és hibának álcázzák

Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a Twitteren azt írja:

„Légi csapások Lengyelország területén – nem véletlen, hanem szándékosan tervezett »hello« Oroszországból, »hibának« álcázva. Ez akkor történik, amikor a gonosz megtorlás nélkül marad, és a politikusok az agresszor „békítésére” kezdenek. Az orosz terrorrezsimet meg kell állítani. Részvét a halottaknak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató