2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Óriási információs káosz - Rakéta, NATO, Lengyelország

Orbán Viktor ma este 20:00-ra összehívta a Védelmi Tanács ülését az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt.

Élő hírfolyam alul!

Teljes az információs káosz, ezért szerkesztőségünk egy élő hírfolyamot indít, amelyben összeszedjük a legfontosabb megszólalásokat, információkat.


 

Keleti szomszédai egységesen állnak ki Lengyelország mellett

Csehország és Szlovákia mellett a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia kormányai is kifejezték szolidaritásukat és támogatásukat Lengyelország felé.

Az ukránok légvédelmi rakétái csapódhattak Lengyelországba

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

Jaroslaw Wolski lengyel katonai szakértő közzétett egy fotót egy Lengyelországban landoló rakétáról. 

Azt írta, hogy ez egy orosz cirkálórakéta vagy egy ukrán légvédelmi rakéta lehetett, és sürgette, hogy várják meg a hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól.

Az első beszámolók szinte mind arról írnak, hogy egy eltévedt orosz rakéta okozhatta a pusztítást, azonban a maradványok alapján egyelőre nem sikerült pontosan megállapítani, hogy milyen eszköz okozta a pusztítást. A lengyelországi mentőszolgálat közzétett egy fotót a przewodówi becsapódás helyszínéről, ahol egy Sz-300-as rakétarendszer lövedékére hasonlító eszköz maradványára bukkantak. Az Sz-300 egy légvédelmi rendszer, vagyis nem támadófegyverként szokás bevetni.

 

Oroszok: provokáció a "lengyelországi rakétázás"

A lengyel médiajelentések, valamint a lengyel területre állítólagosan lelőtt orosz rakétákról szóló hivatalos nyilatkozatok provokációnak minősülnek, amelynek célja a további eszkaláció - közölte az orosz védelmi minisztérium.

"A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów falu közelében állítólagosan lezuhant "orosz" rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálására. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontot sem találtak orosz fegyverek"

- közölte a minisztérium.

A védelmi minisztérium hozzátette, hogy a helyi média által "forrón követett" roncsnak semmi köze az orosz fegyverekhez.

Lengyel riporter: Ukránok által lelőtt rakéta maradványa csapódhatott be Przewodówban

Mariusz Gierszewski az elsők között számolt be a fejleményekről.

Mariusz Gierszewski, a lengyel ZET rádió riportere, arról írt a Twitteren, hogy

„kóbor orosz rakéták találták el Lengyelországot”



A riporter a Twitteren közzétett egy olyan fejleményt is, amely egy lelőtt rakéta maradványairól szólt.

Gierszewski azt írta közösségi oldalán: „A szolgálati forrásaim azt mondják, hogy az a rakéta, ami Przewowónál becsapódott, az valószínűleg az ukrán fegyveres erők által lelőtt rakéta maradványa”.

Honvédelmi miniszter: A kormány nyugalomra int, az ország kőolajellátása biztosított

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Védelmi Tanács üléséről egyenesen az M1 híradójába indult.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a magyar honvédelmi miniszter az Orbán Viktor által összehívott Védelmi Tanács üléséről egyenesen az M1 híradójába indult.

A honvédelmi miniszter a köztévének elmondta, két fontos témáról beszéltek: a Barátság kőolajvezetéket ért találatokról és a lengyel helyzetről. Információk szerint nem a kőolajvezetéket érte találat. Közölte, hogy az ország energiaellátása zavartalan. 

A lengyel területen becsapódott rakétákról közölte, hogy

várják a lengyel kollégák tájékoztatását.

Elmondta, hogy egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tenni, de a Magyar Honvédség azonnal képes reagálni. 

Zelenszkij már tudja: orosz rakéták csapódtak Lengyelországba

 Az ukrán elnök máris közölte, hogy orosz rakéták voltak és cselekedni kell.

Az ukrán elnök szokásos esti beszédében főként a keddi rakétacsapásokról beszélt, amelyeket már korábban is kommentált, emellett azonban természetesen a lengyelországi robbanásra is kitért. Ugyan egyelőre hivatalosan sem a lengyelek, sem az amerikaiak nem erősítették meg, hogy orosz rakéták csapódtak be Przewodów városában, Zelenszkij egyértelműen orosz légicsapásról beszélt, és hozzátette, hogy csak idő kérdése volt, hogy az orosz terror túlnyúljon Ukrajna határain.

Mint mondta, a terroristát helyre kell tenni, és minél tovább húzzák ezt, annál nagyobb veszélyben lesz mindenki, akit elérnek az orosz rakéták. Zelenszkij szerint a mostani incidens „nagyon komoly eszkaláció”, amire válaszul meg kell tenni a megfelelő lépéseket. A lengyeleknek Zelenszkij azt üzente, hogy Ukrajna mindig támogatni fogja őket, a terror nem fogja megtörni a szabad embereket.

Mint mondta, Oroszország mindkettejüket terrorizálja, mindenki mással együtt, akit elér, de egyedül van a világ ellen, ők pedig mindent meg fognak tenni, hogy megállítsák.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató