2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Ukrán S-300-as rakéták eshettek le Lengyelországban - véli a katonai szakértő

Az ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer rakétái a lengyelországi Przewodów faluban landolhattak volna, míg az orosz cirkálórakéták nem találhattak volna el lengyel területet - mondta a RIA Novosztyinak egy neves orosz katonai szakértő, Alekszej Leonkov.

"Egy ukrán S-300-as légvédelmi irányított rakéta repülhetett Lengyelország területére. Láttunk már ilyen példákat, többek között azt, hogy Ukrajna légvédelmi rakétákkal lőtte a saját házait"

- mondta.

Leonkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz cirkálórakéták precíziós irányítású fegyverek, amelyeket az ellenség EDS- és légvédelmi rendszereinek erős ellenhatása mellett történő alkalmazásra terveztek, és gyakorlatilag lehetetlen letéríteni őket a pályájukról.

"Emellett a repülési útvonalukat úgy számítják ki, hogy ne tudjanak a szomszédos területekre behatolni. Ezért Lengyelország nyilatkozatai egyenesen hihetetlenek" - mondta a szakember.

Megjegyezte, hogy az orosz cirkálórakéták robbanófejének súlya, mind a légi, mind a tengeri rakétáké, 400 és 450 kilogramm között mozog.

"Egy traktor és egy pótkocsi apró darabokra robbanna, a kráter pedig nagy lenne. A képeken látható pusztítás sokkal kisebb mennyiségű robbanóanyagnak felel meg"

- mondta a szakértő.



Azt is felvetette, hogy a lengyel fél megrendezhette, hogy robbanószerkezetet helyezzenek el közvetlenül a traktor pótkocsija alatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató