2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Vucsics: „kemény éjszakák” jönnek, sikertelenek voltak a tárgyalások

Az önhatalmúlag kikiáltott Koszovói Köztársaság képviselőivel folytatott tárgyalások a rendszámtáblákról szóló döntések elhalasztásáról kudarcba fulladtak - idézte Aleksandar Vučić szerb elnököt a Tanjug hírügynökség.

Az előzményekről itt olvashatsz!



Hétfőn Brüsszelben Josep Borrell uniós diplomáciai vezető vezetésével újabb tárgyalási fordulót tartottak Belgrád és Pristina között a koszovói helyzet eszkalálódásáról. A találkozók mindkét féllel külön-külön már reggel megkezdődtek, majd közös megbeszélések következtek.

"Számomra érthetetlen okokból nem tudtunk semmilyen megállapodásra jutni. A szerb fél teljesen konstruktív volt, és tízszer módosított szövegeket fogadtunk el, de az albán fél nem volt hajlandó elfogadni semmit. Folyton valami lehetetlent tettek hozzá" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy

"nehéz éjszakák várnak ránk".

Vučić elmondta, hogy a tervek szerint ma este vagy holnap napközben Szerbia polgáraihoz fordul, és ismerteti a levont következtetéseket.

"És azt akarom mondani a koszovói és metóhiai embereknek, hogy velük leszünk, és hogy az államuk, bármi történjék is, velük lesz" - hangsúlyozta.

Az előző napon a koszovói rendőrség november 1-je óta 1740 figyelmeztetést adott ki a PR (Pristina), KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren) feliratú gépjárművek tulajdonosainak. Újra kellett regisztráltatniuk őket RKS rendszámmal, ami a "Koszovói Köztársaság" feliratot jelenti. November 22-től 2023. január 21-ig minden szerb rendszámmal rendelkező autótulajdonos az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság területén pénzbírságot kap a rendőrségtől.

Tavaly szeptemberben Pristina megtiltotta a szerb rendszámú autók beutazását a területére. Válaszul a helyi szerbek építőipari eszközökkel elzárták a Jarinje és Brnjak ellenőrzőpontok felé vezető utat, és tartották a blokádot. Közép-Szerbia katonai egységeket és páncélozott járműveket állomásoztatott az út mentén, miközben helikopterek és vadászrepülők repültek a terület felett.

Ezt követően a tárgyalások során a felek ideiglenes megoldást fogadtak el azzal, hogy Koszovó és Metóhia közép-szerbiai be- és kijáratánál táblát ragasztottak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató