2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Hárommilliárd dollár állt szemben hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek

Kedden jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy folytatódik a hagyomány: az elmúlt három évhez hasonlóan idén is nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. A kormányfő továbbá értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Az eseményen pedig jelen lesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Orbán Viktor nem tervez Kijevbe látogatni

– Tervez-e Orbán Viktor jövőre Kijevbe látogatni? – kérdezték a libsik.

Nem szerepel a programomban

– felelte erre a miniszterelnök.

 

Az euró bevezetését rövidre zárta Orbán Viktor

Nincs napirenden és nem szorgalmazom

– nyilatkozta Orbán Viktor.

Ismét Ukrajna

Az EU-ban 27-en vagyunk, ha egyedül lennénk holnap már békét ajánlanánk.

– jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy látja, hogy sikerült kimaradniuk a háborúból, miután az orosz és ukrán fél is így értékeli a helyzetet.

Orbán szerint Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása. De a kormányfő szerint először tűzszünetet kell tartani, majd tárgyalni kell, és meg kell nézni egymás pozícióit.

Orbán Viktor: Matolcsy nehezebb helyzetben van, mint én

Hogyan kommentálja Orbán Viktor azt a kemény kritikát, amit Matolcsy György néhány hete a parlament gazdasági bizottságában megfogalmazott? Válságközelben van-e a magyar gazdaság? – hangzott a kérdés a kormányfőhöz.

Annyiban, amennyiben az európai gazdaság is. A háború, az energiaárak és a szankciók mind ebbe az irányba tolják a gazdaságokat. A mi tervünk az, hogy ki kell maradni ebből, ezért 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezünk – kezdte a válaszát a miniszterelnök.

Meg is értem a jegybankelnököt, nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben, mint most,

mert az inflációért mégis a jegybank felel. Másfelől az eszköz, amit választott a jegybank, a magas kamatszint, az a vállalkozók hitelfelvételét nehezíti meg. „A jegybankelnök ebből a szempontból még nehezebb helyzetben is van, mint én, megértem, hogy unortodox módszert választ” – mondta Orbán Viktor.

Niksz ugri-bugri - szóba kerül a rezsicsökkentés

Orbán szerint magyar háztartások 75 százaléka rezsivédelem alatt lesz.

A magyar rendszer mindig arra épült, hogy niksz ugri-bugri. Képesek voltunk nyolc-kilenc év alatt állandó árakat tartani. Módosítottuk a rezsivédelmi rendszert, de ezen nem módosítanánk.

– mondta Orbán.

Orbán Viktor: A szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek

Ukrán relációban azt érdemes leszögezni, hogy egy szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek. Ugyanakkor, amit a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból meg lehet menteni, azt megpróbáljuk megmenteni.

– jelentette ki Orbán az Ukrajnának nyújtott közös hitelről. Ezt továbbra is rossz megoldásnak tartják. A jó megoldás Orbán szerint az lett volna, hogy mindenki a saját költségvetéséből fizeti a rá eső részt.

Aláhúzza, hogy

18 milliárd nem lesz elég, az ukránok pedig sose fogják visszafizetni.

Az uniós alkuval kapcsolatban elmondta, hogy a különböző ügyek összekapcsolását nem támogatja. Ezeket mind külön tárgyalták, de a cseh elnökség mindegyikről egy napon döntött, ráadásul Orbán szerint a legszívesebben egy percen belül szavaztak volna róluk.

Orbán: Olyat még nem láttam, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat

A „teljes rezsivédettség” alatt álló magyar gázfelhasználók aránya 75 százalék, és a maradék 25 százalék, akiknek már magasabb díjat kell fizetniük, nagyjából lefedik a módosabb rétegeket. Ez egy jó rendszer Orbán szerint. Képes voltunk éveken át stabil árakat biztosítani. Ezen módosítanunk kellett, de ezt már megtartjuk, ameddig lehet.



A pedagógussztrájkról, és az elbocsátott pedagógusokról is kérdezték a kormányfőt.

Orbán olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat.

Ezt arra utalva mondta, hogy az MTA állásfoglalása szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt kirúgott pedagógusokat. Hiszen a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

A béreket persze mindenképpen emelni kell. Ha nincs EU-s pénz, akkor lassabban tudjuk felemelni a fizetésüket, ha lesz, akkor hamarabb.

Arra kéri a pedagógusokat Orbán, hogy ha nem értenek egyet szakmai vagy politikai célokkal, akkor is tartsák be a szabályokat. Ha valaki sztrájkol, az törvényes dolog, aki „csak beüzen, hogy ma nem dolgozik”, az törvénytelen.

Az ukránok nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van - mondta a kormányfő.

A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja

- mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá. A háborúról gondol mást a két ország: Ukrajna nem Magyarországot védi meg, Magyarország biztonságát nem Ukrajna adja, hanem a NATO.

Ilyen értelemben az ukrán háború kimenetele semmiben nincs kihatással Magyarország biztonságára. 

Orbán Viktor a Lánchídról: „A halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”

A kormány álláspontja szerint a Főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását, ezért egyelőre nem utalták át a 6 milliárd forintos támogatást.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból.

Kijelentette: a Lánchíd „mégiscsak egy igazi hungarikum”, felújították, most azonban se autóval, se gyalog nem lehet átmenni rajta, de

„a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”.

A Magyar Hangot, a Media1-et, a 444 fotósát és két kínai újságírót sem engedték be a kormányinfóra

A Magyar Hangot, a Media1 két újságíróját, a 444 fotósát és a kínai állami hírügynökség két munkatársát sem engedték be az Orbán Viktor által tartott szerdai kormányinfóra – picsogja a Magyar Hang.

Bár a 444 fotósa és újságírója ugyanarról az e-mail címről regisztrált, végül csak az újságíró mehetett be. A Magyar Hangot évek óta nem engedik be sem az Orbán Viktor, sem pedig a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfókra. Nagyon helyesen, tegyük hozzá...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató