2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 391.74
USD : 364.51
Időjárás ikon15°

Orbán Viktor: Hárommilliárd dollár állt szemben hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek

Kedden jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy folytatódik a hagyomány: az elmúlt három évhez hasonlóan idén is nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. A kormányfő továbbá értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Az eseményen pedig jelen lesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Orbán Viktor nem tervez Kijevbe látogatni

– Tervez-e Orbán Viktor jövőre Kijevbe látogatni? – kérdezték a libsik.

Nem szerepel a programomban

– felelte erre a miniszterelnök.

 

Az euró bevezetését rövidre zárta Orbán Viktor

Nincs napirenden és nem szorgalmazom

– nyilatkozta Orbán Viktor.

Ismét Ukrajna

Az EU-ban 27-en vagyunk, ha egyedül lennénk holnap már békét ajánlanánk.

– jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy látja, hogy sikerült kimaradniuk a háborúból, miután az orosz és ukrán fél is így értékeli a helyzetet.

Orbán szerint Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása. De a kormányfő szerint először tűzszünetet kell tartani, majd tárgyalni kell, és meg kell nézni egymás pozícióit.

Orbán Viktor: Matolcsy nehezebb helyzetben van, mint én

Hogyan kommentálja Orbán Viktor azt a kemény kritikát, amit Matolcsy György néhány hete a parlament gazdasági bizottságában megfogalmazott? Válságközelben van-e a magyar gazdaság? – hangzott a kérdés a kormányfőhöz.

Annyiban, amennyiben az európai gazdaság is. A háború, az energiaárak és a szankciók mind ebbe az irányba tolják a gazdaságokat. A mi tervünk az, hogy ki kell maradni ebből, ezért 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezünk – kezdte a válaszát a miniszterelnök.

Meg is értem a jegybankelnököt, nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben, mint most,

mert az inflációért mégis a jegybank felel. Másfelől az eszköz, amit választott a jegybank, a magas kamatszint, az a vállalkozók hitelfelvételét nehezíti meg. „A jegybankelnök ebből a szempontból még nehezebb helyzetben is van, mint én, megértem, hogy unortodox módszert választ” – mondta Orbán Viktor.

Niksz ugri-bugri - szóba kerül a rezsicsökkentés

Orbán szerint magyar háztartások 75 százaléka rezsivédelem alatt lesz.

A magyar rendszer mindig arra épült, hogy niksz ugri-bugri. Képesek voltunk nyolc-kilenc év alatt állandó árakat tartani. Módosítottuk a rezsivédelmi rendszert, de ezen nem módosítanánk.

– mondta Orbán.

Orbán Viktor: A szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek

Ukrán relációban azt érdemes leszögezni, hogy egy szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek. Ugyanakkor, amit a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból meg lehet menteni, azt megpróbáljuk megmenteni.

– jelentette ki Orbán az Ukrajnának nyújtott közös hitelről. Ezt továbbra is rossz megoldásnak tartják. A jó megoldás Orbán szerint az lett volna, hogy mindenki a saját költségvetéséből fizeti a rá eső részt.

Aláhúzza, hogy

18 milliárd nem lesz elég, az ukránok pedig sose fogják visszafizetni.

Az uniós alkuval kapcsolatban elmondta, hogy a különböző ügyek összekapcsolását nem támogatja. Ezeket mind külön tárgyalták, de a cseh elnökség mindegyikről egy napon döntött, ráadásul Orbán szerint a legszívesebben egy percen belül szavaztak volna róluk.

Orbán: Olyat még nem láttam, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat

A „teljes rezsivédettség” alatt álló magyar gázfelhasználók aránya 75 százalék, és a maradék 25 százalék, akiknek már magasabb díjat kell fizetniük, nagyjából lefedik a módosabb rétegeket. Ez egy jó rendszer Orbán szerint. Képes voltunk éveken át stabil árakat biztosítani. Ezen módosítanunk kellett, de ezt már megtartjuk, ameddig lehet.A pedagógussztrájkról, és az elbocsátott pedagógusokról is kérdezték a kormányfőt.

Orbán olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat.

Ezt arra utalva mondta, hogy az MTA állásfoglalása szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt kirúgott pedagógusokat. Hiszen a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

A béreket persze mindenképpen emelni kell. Ha nincs EU-s pénz, akkor lassabban tudjuk felemelni a fizetésüket, ha lesz, akkor hamarabb.

Arra kéri a pedagógusokat Orbán, hogy ha nem értenek egyet szakmai vagy politikai célokkal, akkor is tartsák be a szabályokat. Ha valaki sztrájkol, az törvényes dolog, aki „csak beüzen, hogy ma nem dolgozik”, az törvénytelen.

Az ukránok nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van - mondta a kormányfő.

A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja

- mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá. A háborúról gondol mást a két ország: Ukrajna nem Magyarországot védi meg, Magyarország biztonságát nem Ukrajna adja, hanem a NATO.

Ilyen értelemben az ukrán háború kimenetele semmiben nincs kihatással Magyarország biztonságára. 

Orbán Viktor a Lánchídról: „A halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”

A kormány álláspontja szerint a Főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását, ezért egyelőre nem utalták át a 6 milliárd forintos támogatást.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból.

Kijelentette: a Lánchíd „mégiscsak egy igazi hungarikum”, felújították, most azonban se autóval, se gyalog nem lehet átmenni rajta, de

„a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”.

A Magyar Hangot, a Media1-et, a 444 fotósát és két kínai újságírót sem engedték be a kormányinfóra

A Magyar Hangot, a Media1 két újságíróját, a 444 fotósát és a kínai állami hírügynökség két munkatársát sem engedték be az Orbán Viktor által tartott szerdai kormányinfóra – picsogja a Magyar Hang.

Bár a 444 fotósa és újságírója ugyanarról az e-mail címről regisztrált, végül csak az újságíró mehetett be. A Magyar Hangot évek óta nem engedik be sem az Orbán Viktor, sem pedig a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfókra. Nagyon helyesen, tegyük hozzá...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató