2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Hárommilliárd dollár állt szemben hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek

Kedden jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy folytatódik a hagyomány: az elmúlt három évhez hasonlóan idén is nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. A kormányfő továbbá értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Az eseményen pedig jelen lesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Orbán Viktor: az EP hungarofób ösztönöktől vezérelve inzultálja Magyarországot

Milyen jó is lenne azt mondani, hogy a korrupció csak a baloldali pártokra jellemző. De mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Egyre több néppárti képviselő is érintetté válik a korrupciós botrányban

– válaszolta az Origo munkatárásának kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hogy véletlen volna-e, hogy a magyar és az uniós baloldal is külföldi pénzeket kap.

Hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben? Van itt mindenkinek tennivalója

– mondta a miniszterelnök.



Orbán hozzáteszi, hogy Magyarországon nem rontotta mindez az EP megítélését, mert már eleve nullán volt. Szerinte

űaz EP hungarofób ösztönöktől vezérelve rendszeresen inzultálta hazánkat.

Orbán Viktor: A kerítés nem zár légmentesen, de ez nem teszi okafogyottá

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést

Orbán Viktor a határvédelemről elmondta, börtönben ül 2500 embercsempész, mégis vannak, akik újra és újra belevágnak. A kerítés nem tökéletes, de ha összevetik a beszivárgás jelenségét azzal, hogy 2015-ben százezrek bemasíroztak, a különbség nyilvánvaló. Hozzátette: az, hogy a fokozódó nyomás miatt a kerítés nem zár légmentesen, ez kétségkívül igaz, de nem teszi okafogyottá a kerítést.

Három dolgot tudnak tenni:

- Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, ezek a határvadászok.

- Ünneplik Horvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljek arról a határról a magyar-szerb határra.

- Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják, megerősíthetik a szerb-bolgár határt is.

Orbán Viktor: Le kéne csapolni a brüsszeli mocsarat

Elsőként az MTVA kapott kérdezi lehetőséget.

A kormányfő nem látja a különbséget a baloldali pártok és a baloldali média között, az ezekhez külföldről érkező pénzek mind külföldi politikai támogatásnak minősülnek. Az EP-s korrupciós ügyről azt mondta, hogy ez mindenkinek rossz hír, mert elveszítik a szavahihetőségüket ez európai politikusok. De a helyzet igazolja azt a magyar álláspontot, miszerint fel kellene számolni az Európai Parlamentet. Jobb lenne, ha közvetlen választás helyett, a nemzeti parlamentek küldöttjei kerülnének az EP-be.

Orbán Viktor 2023-ról: Védekezés, kimaradás. És egy új intézkedés

2023-ban a legfontosabb dolgok a miniszterelnök szerint az alábbiak lesznek:

- kimaradjunk a háborúból,
- kimaradjunk az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdaság,
- december/december alapon egy számjegyű legyen az infláció,

a kormányülésen döntenek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nők számára 30 évre emeljék.

Védekeznünk kell 2023-ban, és megvédeni az országot, a családokat – zárta a miniszterelnök a beszédet, amely egyetlen új eleme ez az utolsó pont, az szja-mentesség bővítése volt.

"Sikerült leküzdeni a hungarofóbiát"

Sikerült megállapodni az EU-val, ez a hatodik nagy siker, sikerült leküzdeni a „hungarofóbiát”, amit az EU-s vezetők részéről tapasztalt Orbán Viktor.

A munkaalapú gazdaságot meg tudtuk őrizni

Soha nem dolgoztak annyian az országban, mint idén, 30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6%-on áll. És miközben választási év volt, csökkent a költségvetési hiány, ahogy 2018-ban, úgy 2022-ben. Úgy, hogy visszaadták a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és más adókedvezmények.

Migrációs és energetikai ügyekben is kiválóan teljesítettünk

Az ország harmadik idei kiemelkedő teljesítménye a migráció ügyében volt. Azért vagyunk a kormányfő szerint egyedülálló helyzetben, mert minket két irányból ér a migráció. 250 ezer illegális határátlépési próbálkozást semlegesítettek a határrendészek idén.

A negyedik kiemelkedő teljesítmény az volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását. A teljes magyar energiaimportért fizettünk 7 milliárd eurót 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót fizettünk, ez 4000 milliárd forint.

16 százalékkal emelkedik, bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér januártól

2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz.

A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolják. 

Sikerült kimaradni a háborúból

Pedig a szomszédunkban zajlik, és már vannak is magyar áldozatai. Ennek a háborúnak a sajátossága, hogy csak vesztesei vannak, vesztese a két háborúzó ország, és vesztese Európa a szankciók miatt, a várható gazdasági visszaesés miatt.

Európa már belesodródott a háborúba. aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban. Orbán Viktor reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban, és azt mondja: mi továbbra is kimaradunk belőle. Viszont az ukrajnai menekülteknek sosem látott mértékű humanitárius segélyt adtunk és adunk.

A brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart

Azért nem kötötték meg a megállapodásokat Magyarországgal, és ugyanez a helyzet most Lengyelországgal is – összegezte a miniszterelnök.

De a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, és ez nem is fog megváltozni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató