2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

A kínai külügyminisztérium sürgeti az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul szüntesse meg a Szíria elleni egyoldalú szankciókat

A pusztító földrengés közepette az Egyesült Államoknak azonnal fel kell oldania a Szíria elleni egyoldalú szankciókat, és meg kell nyitnia a kaput a humanitárius segítségnyújtás előtt – mondta Mao Ning kínai külügyminisztérium szóvivője szerdai tájékoztatóján.

„Egy nagy katasztrófával szemben az Egyesült Államoknak fel kell hagynia geopolitikai rögeszméivel, azonnal fel kell oldania a Szíria elleni egyoldalú szankciókat, és meg kell nyitnia a kaput a humanitárius segítségnyújtás előtt”

– mondta.

Mao Ning hozzátette, hogy az amerikai hadsereg ma is megszállva tartja Szíria fő olajtermelő területeit, szíriai olajat visz el, szíriai élelmiszereket csempészik, tovább súlyosbítva a humanitárius válságot az országban.

Korábban a szíriai Vöröskereszt vezetője, Khaled Hbubati felszólította a nyugati országokat, hogy oldják fel a Damaszkusz elleni gazdasági blokádot, hogy segítsenek felgyorsítani a földrengés utáni helyreállítást.

Február 6-án reggel 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti részét, amely Tayyip Erdogan elnök szerint 1939 óta a legerősebb volt. Hétfő délután újabb, 7,6-es erősségű földrengés történt.

Szíria több régiójából is károkat jelentettek, és a libanoni fővárosban, Bejrútban is éreztek földmozgásokat. A magyar Külgazdasági és külügyminiszter beszélt a szíriai helyzetről is, ahol 2500 fölé ment a halottak száma. Ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek és a sebesültek ellátása - tette hozzá.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató