2023. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 385.8
USD : 358.32
Időjárás ikon

Delbos-Corfield: "Soha nem feltételezném, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak”

Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlamentnek a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevője pontosította szerdai nyilatkozatát, amelyben az Euronews tudósítása szerint azt állította, hogy

„a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

– Pontatlanul fogalmaztam, amikor az említett szivárogtatást említettem, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítékom nincs, és remélem, hogy nem is ez a helyzet. A brüsszeli Városházán tartott panelbeszélgetés résztvevőjeként arról beszéltem, hogy akad egy hely az Európai Unióban, ahol van tere az orosz beavatkozásnak. Van egy kormány, a magyar, amely nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban. Ezt egyebek mellett a budapesti Külügyminisztérium elleni orosz hakkertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam – mondta a francia zöldpárti EP-képviselő. Delbos-Corfield hozzátette:

soha sem tenne olyan feltételezéseket, hogy a magyar titkosszolgálatok részéről szervezett és strukturált, önkéntes alapon történő kiszivárogtatás folyik Oroszország felé.

A “Városok a jogállamért” című szerdai brüsszeli rendezvényen felszólalt mások mellett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Twitteren sietett helyretenni nem csak a pontatlanul fogalmazó francia EP-képviselőt, hanem a rendezvény szinte valamennyi résztvevőjét és a Gwendoline Delbos-Corfield mondatait visszaadó újságírókat.

Egy brüsszeli konferencián kimondták, hogy a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

„Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.”

Kovács Zoltán reagált Delbos-Corfield mondataira:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató