2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

„Isten áldja meg Magyarországot!” – így köszöntötték a török lakosok a magyar mentőcsapatot

A részt vevő mentőcsapatok közül a Hunor volt az első olyan csapat a helyszínen, amely a nap 24 órájában végezte munkáját – emelte ki a parancsnok.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Youtube-on is elérhető podcastjában Jackovics Péter elmondta, hogy az összes nemzetközi csapat összesen 200 embert mentett meg, Magyarország 35-öt, ezen belül a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához tartozó Hunor 17-et.

Ha azt akarjuk kimutatni, hogy ki mentette meg a legtöbb túlélőt, akkor

Törökország van az első helyen, és azt követi Izrael és Magyarország

– emelte ki Jackovics Péter. A parancsnok felidézte, a helyi lakosság nagyon szolidáris volt velük, folyton azt hangoztatták: „Isten áldja meg Magyarországot!”

Jackovics Péter beszámolt arról, hogy a Hunor egy úgynevezett nehéz minősítésű, az ENSZ által akkreditált csapat. Világszerte és az ENSZ-en belül 67 ilyen kutató-mentő csoport létezik. Magyarországon a Hunor az első, amely harmadszorra is megkapja az újraminősítést, és globálisan is az első lesz – emelte ki.

A részt vevő mentőcsapatok közül

a Hunor volt az első olyan csapat a helyszínen, amely a nap 24 órájában végezte munkáját

– hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a romok alatt dolgoztak, nagyon nehéz szerszámokat, berendezéseket kellett használni a túlélők mentéséhez, egy-egy műszak akár 12 órás is lehetett.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató