2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Ukrán pénzügyminiszter: A Nyugat kész elfogadni az ukrajnai korrupciót

A Nyugat most már "kész elfogadni" az ukrajnai korrupció tényét, amelyet az ukránok a háború utáni legnagyobb problémának tartanak az országban. Ezt Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter mondta a Szabadság Rádiónak adott interjújában, amit a Strana szemlézett. 

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajnában az elmúlt két évtizedben a legalacsonyabb a korrupció szintje.

Elmondása szerint a nemzetközi partnerek "megértéssel kezelik" az ukrajnai korrupciót, mert az nem szűnhet meg azonnal. Bár általában véve Marcsenko úgy véli, hogy Ukrajnában a korrupció szintje most a legalacsonyabb a függetlenség évei alatt.

- Én már elég tapasztalt vagyok. Azt mondják, hogy tapasztalt adóellenőr vagyok. Húsz éve, amióta ismerem az országban zajló folyamatokat, a korrupció szintje most a legkisebb. Talán néhány ágazatban elég magas maradt. De elvileg a rendszer egészében most a legkisebb..."

- mondta a miniszter.

Azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet azonnal megtisztítani az országban a korrupciót, és ezt mindenki megérti, még a Nyugaton is.

- Ezt a partnerek is megértik. Készek elfogadni, hogy nálunk is lehet korrupció. Mert senki nem fogja azt mondani, hogy "háború van, és vége a korrupciónak". A korrupció átkerült egy másik formátumba" - hangsúlyozta Marcsenko.

Hozzátette, hogy a hatalmi rendszer megtisztítása Ukrajnában fokozatos folyamat.

- És amit - feltételesen - a közszervezetek tesznek, a létező nyilvánosság, az azonos szervek, a NAPK, a NABU és mások munkája megteszi a hatását. Némi késéssel, de a hatás megvan. És ezt a partnerek is megértik" - hangsúlyozta a miniszter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató