2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Vucsics: Felemelem a szavam mindenki nevében, aki hisz az ENSZ elveiben

Szerbia sohasem adta fel a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartását.

Aleksandar Vučić szerb elnök ma kijelentette, hogy fel szeretné emelni a szavát Szerbia és mindazok nevében, akik az ENSZ megalakítása óta eltelt 78 évben folyamatosan és valóban hisznek abban, hogy az ENSZ alapelve jelenti a világbéke egyetlen, igazi védelmét, a népek és államok függetlenségéhez és szabadsághoz való jogát, de egyben az emberi civilizáció fennmaradásának zálogát is.

Az ENSZ 78. közgyűlésének New York-i ülésén elmondta: úgy szólal fel, mint egy szabad és független ország képviselője, amely az EU-csatlakozás felé tartó úton halad, ugyanakkor az ország nem áll készen arra, hogy eltiporja hagyományos barátságait, melyeket évszázadok alatt épített ki.



„A nemzetközi biztonság alapját sújtó új, globális háború- és erőszakhullám oka az, hogy feladták az ENSZ Alapokmányában megfogalmazott elveket. Mindannyian, akik itt felszólalunk, a problémáinkról beszélünk, gyakran leszámolunk a valós vagy képzelt ellenségünkkel, körbeudvaroljuk a saját nyilvánosságunkat, jövőbeli meséket mesélünk, miközben nem látjuk reálisan a dolgokat”, mondta Vučić.

Kiemelte továbbá: noha António Guterres ENSZ-főtitkár szavait mindenki hallotta, kevesen fordítottak rá figyelmet, és szinte egyetlen világlap sem közölte figyelmeztető szavait.

Vučić beszédében megjegyezte, hogy ma mindenki a nemzetközi jog és a területi integritás elveinek, valamint az ENSZ-tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartásáról beszél, majd arra emlékeztetett, hogy mindezeket az elveket a sárba tiporták, amikor a NATO az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül megtámadta Szerbiát, majd évekkel később segített az ideiglenes albán hatóságoknak Pristinában, hogy illegálisan kikiáltsák Koszovó függetlenségét.

„Még mindig tart az ENSZ Alapokmányának és az 1244-es rezolúciónak az eltiprása, az országom feldarabolásának kísérlete Koszovó elszakításával”, figyelmeztetett Vučić.

A szerb elnök kiemelte, hogy Nyugaton már senki sem nevetett, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború elején ugyanazokat az érveket sorakoztatta fel, amelyeket a NATO-tagok a Szerbia elleni agresszió során.

A szerb államfő hangsúlyozta, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna, és az összes többi ENSZ-tagállam területi integritását és szuverenitását, valamint hogy Szerbia sohasem adta fel a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartását, még úgy sem, hogy évszázados barátság fűzi az Orosz Föderációhoz.

„A nemzetközi jog alapelveinek mindenkire érvényesnek kell lenniük, vagy azok többé nem alapelvek”

, tette hozzá Vučić.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató