2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

A cseh védelmi miniszter a Közel-Keletről szóló közgyűlési határozat miatt az ország kilépését kérte az ENSZ-ből

Jana Černohová cseh védelmi miniszter felszólította a köztársaságot, hogy lépjen ki az ENSZ-ből a Közgyűlés által a közel-keleti helyzetről elfogadott határozat miatt. Erről az X közösségi hálózaton írt.

"Pontosan három héttel ezelőtt a Hamász több mint 1400 izraelit ölt meg - lakosságára vetítve több áldozatot, mint amennyit az al-Kaida* militáns iszlamista szervezet szeptember 11-én az Egyesült Államokban. És csak 14 ország, köztük hazánk, szólalt fel egyértelműen és érthetően a Hamász terroristái által elkövetett, példátlan terrortámadás ellen! Szégyellem magam az ENSZ miatt"

- írta Csernohova.

Szerinte Csehországnak nincs helye egy olyan szervezetben, amely támogatja a terroristákat és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot.

Az ENSZ Közgyűlése október 27-én elfogadta az arab országok határozatát, amelyben azonnali tűzszünetet követelnek a palesztin-izraeli konfliktusövezetben. A határozat mellett 120 ország szavazott, 45 tartózkodott, 14 ország ellenezte: Izrael, az USA, Ausztria, Horvátország, Csehország, Guatemala, Magyarország, Marshall-szigetek, Mikronézia, Pápua Új-Guinea, Paraguay, Tonga és a Fidzsi-szigetek. Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője ezt követően azt mondta, hogy az ENSZ-nek "már egy cseppnyi legitimitása vagy relevanciája sem maradt".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató