2024. március 04. - Kázmér
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon16°

Az ENSZ szerint a Gázai övezetben élők 80 százaléka földönfutóvá vált

Segélyszervezetek az izraeli hadművelet drámai humanitárius hatásaira figyelmeztetnek.

Csaknem két hónappal a Gázai övezeti háború kirobbanása után a terület csaknem 1,9 millió lakosa, vagyis az emberek több mint 80 százaléka volt kénytelen elmenekülni az otthonából – közölte az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA). Mint írták, hozzávetőleg egymillió ember talált menedéket az övezet központi részein található ENSZ-létesítményekben, valamint a déli Hán Júniszban és Rafahban.

Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a Hamász ellen, miközben segélyszervezetek az izraeli hadművelet drámai humanitárius hatásaira figyelmeztetnek. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, James Elder a BBC-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, ha tízpercenkét bombák hullanak körülötte. „Sem a kórházakban, sem az óvóhelyeken nincsenek biztonságban az emberek, pedig számtalan sebesült gyereket és mellettük szülőket is szállítanak be” – hangsúlyozta.

Mirjana Spoljaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke pedig arra panaszkodott, hogy lehetetlen megfelelő humanitárius segélyezést folytatni. „Az emberi szenvedés mértéke elviselhetetlen” – húzta alá a palesztin területen tett látogatása során. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a civil lakosság számára nincsenek biztonságos menedékhelyek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató