2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Hozta a kötelezőt az ellenzék a Parlamentben - reagált a kormány

Orbán Viktor tavaszi ülésszakot megnyitó beszéde után reagáltak az magyarnak nehezen nevezhető ellenzék tagjai az elhangzottakra.

„Orbán Viktort hallhattuk 13 percen keresztül magyarázkodni, terelni és időnként vaskosan hazudni” – kezdte az első hozzászólást a büdösszájú Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint Orbán a 13 perces felszólalásában nem beszélt a pedofil ügy áldozatairól sem. „A mai napig hiába várjuk, hogy valaki bocsánatot kérjen a bicskei gyermekotthon áldozataitól” – tette hozzá. Ha a kormány nem is tette ezt meg az elmúlt hetekben, az Országgyűlés nevében Tordai megkövette, és elnézést kért az áldozatoktól.

A miniszterelnök arról sem beszélt Tordai szerint, hogyan lesz az országban működőképes gyermekvédelmi rendszer.

A momentumos Bedő Dávid szerint a miniszterelnök mindenről beszélt, csak a lényegről nem: nem adtak még magyarázatot arra, miért kapott kegyelmet K. Endre.

„Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot?

Nekik kell buknia azért, hogy ön ne bukjon meg? Ön tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről? Ez az, amit senki nem hisz el.”

282 ezer forintot keres öt év gyakorlattal egy gyermekvédelmi dolgozó ma Magyarországon – kezdte felszólalását Ungár Péter, az LMP társelnöke, frakcióvezetője. A gyermekvédelmi rendszer a csőd szélén áll szerinte, az intézmények nem találnak új dolgozókat az alacsony bér miatt. Ungár szerint csak akkor lehet komolyan venni az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, ha érdemi béremelés szerepel benne.

Lukács László György a Jobbiktól arról beszélt, abban mindannyian egyetértenek, hogy Novák Katalinnak le kellett mondania. Megígérte, hogy ahogy eddig, úgy ezután is támogatni fogják a gyerekvédelmi törvényjavaslatokat.

A képviselő ezután azt mondta Orbán Viktornak, hogy a kegyelmi ügy megmutatta, hogy „az a hatalmi berendezkedés, amit maga körül kialakított”, az fenntarthatatlan. Közvetlen államfőválasztásra van tehát szükség.

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője szerint több mint háromszor annyi pénzzel támogatta a globális nagyvállalatokat a Fidesz-KDNP, mint 2010 előtti balliberális kormány. Ennek eredménye szerinte, hogy míg 2005-ben csak a csehek voltak előttünk a mediánbérekben, 2022-ben már szinte mindeni előttünk vannak Európában.

Toroczkai arról is beszélt, hogy Magyarországon agyon adóztatják az üzemanyagot, és ezért történhet meg az, hogy itthon 6-700 forint egy liter üzemanyag, míg Spanyolországban 470 forint körül van.

A Mol gigantikus nyereségét pedig többek között az Orbán Balázs vezette MCC-be viszik aztán.

A kommunista Tóth Bertalan az MSZP-től arról beszélt, Orbán és a kormánya gazdasági válságba sodorta Magyarországot: csökkent a foglalkoztatottság, növekedett a munkanélküliség, visszaesett a fogyasztás, az egészségügy pedig romokban. „Aztán itt van a bizalmi válság, amit nemzetközi porondon sikerült elérnie, szégyenkezünk is önök miatt”, mellette pedig az elmúlt hetekben „morális válságba is sodorták Magyarországot”.

Mindezek miatt Tóth szerint nem méltó a kormány arra, hogy Magyarországot képviseljék.

„Vannak dolgok, amiktől undorodunk: van, aki a póktól, van, aki a békától. De vannak dolgok, amiktől minden egészséges ember undorodik. Például ha egy felnőtt férfi egy ártatlan kisgyerek bugyijában nyúlkál. És azoktól is, akik ezt az ocsmány pedofíliát mentegetik, elnézik” – mondta a szemkilövető, a DK elnöke, majd Orbán Viktorról azt mondta:

„Itt ül velünk szemben Magyarország első pedofilbarát miniszterelnöke”

mert „tudta, mert mégis csendben maradt”. És „akire emberként undorodva néznek, annak vége”.

Majd arról beszélt, hogy a kormánypártok „közszemlére teszik hitüket, mint sarki lányok a testüket”, de „önök hallottak bűnbánatot? Én nem”. Gyurcsány szerint a kormány nem kért bocsánatot az áldozatoktól, ahogy azért sem, mert „egy olyan rendszert építettek, amiben Istenre való hivatkozás a bűn leplezését jelenti”.

Végül a Bűn és bűnhődés könyvet hozta fel Dosztojevszkijtől, aminek főszereplője, Raszkolnyikovot a lassú bűnhődés sújtja, és szerinte a kormányra is ez vár.

Kövér László várt kis időt, mire meg tudott szólalni Gyurcsány felszólalása után, annyira felbosszantott a DK elnöke a házelnököt. Arról beszélt Kövér, hogy „ebben a házban minden bűn ellenére, amit egymásra halmozott, senki ilyen stílusban nem beszélt” még.

Orbán Viktor megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy Navalnij-ügyben önmérsékletet tanúsítottak azzal, hogy nem álltak fel, amikor az ellenzék egyperces néma főhajtást kezdeményezett.

Sovinisztáknak nem jár tisztelet”

– jelentette ki Orbán Viktor.

A kijelentését azzal indokolta, hogy szerinte az, aki a grúzokat patkányoknak nevezte, annak nem állnak fel a parlamentben. Ezt követően azonban megjegyezte, hogy „egyébként meg nyugodjon békében”.

A következőként felszólaló Kocsis Máté nem vállalt garanciát arra, hogy ez most is sikerül majd.

„Önöknek van bőr az arcukon. A serpenyőgyártó cégek könyörögnek a technológiáért, az biztos”

– fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Hosszasan beszélt arról, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatták az elmúlt években a kormány egyetlen gyermekvédelmi törvényjavaslatát sem, és a gyermekvédelminek nevezett 2022-es népszavazás ellen hergelték a választókat.

Arról is beszélt Kocsis, hogy a fővárosi fenntartású bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját még Demszky Gábor főpolgármester nevezte ki 1990-ben, és ő hosszabbította meg négyszer a kinevezést.

„Az önök embere volt húsz évig” – mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: Tarlós István kezdeményezte annak a kitüntetésnek visszavonását, amit egyébként Karácsony is megszavazott.

Novák Katalin és Varga Judit vállalta a következményeket a tetteikért, míg a DK-s Varju László és a momentumos Fekete-Győr András nem, folytatta Kocsis.

„Ön egy bűnöző, Varju elvtárs”

– mondta a kormánypárti frakcióvezető a DK múlt héten elítélt képviselőjének, és azt ígérte, nem fogják megkímélni Varjut, hogy folyamatosan szembesítsék az MTVA-székházban elkövetett bűncselekményével és a választási csalással. Ugyanez vár Fekete-Győr Andrásra is, akit hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélték el két hete. „Az önök vezére vezette be baloldalon, hogy a tetteknek nincs következménye”.

Orbán Viktor arról beszélt, akik most a kormánykoalíciót támadják a kegyelmi ügyben, azoknak felhívná a figyelmét arra, hogy „a pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe. Azért kellett nekünk őt börtönbe zárni, mert önök nem zárták őt be”. A miniszterelnök szerint a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójával, V. Jánossal szemben már 2011-ben megindították az első rendőrségi eljárást, aminek nem lett sikere, de ebbe „mi nem törődtünk bele”, és elindult a második eljárás is.

Orbán szerint

V. Jánost „önök kinevezték, 20 évig otthagyták, majd a 2010-es kormányváltás után mi börtönbe zártuk”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató