2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Charles Michel megismételte: háborús alapra kell helyezni az EU-s gazdaságokat

"Növelnünk kell védelmi felkészültségünket, és háborús alapra kell helyeznünk a gazdaságokat, hogy megfeleljünk a fenyegetések jelentette kihívásoknak" - jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtök este.

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió céljai között szerepel Ukrajna folytatódó és azonnali támogatása mindaddig, ameddig arra szükség van. A célok között említette a védelmi kiadások összehangolását és felgyorsítását, valamint azt, hogy könnyebb hozzáférést teremtenének a köz- és magánfinanszírozáshoz a védelmi szektor számára.

Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának.

Az Európai Tanács elnöke elmondta, a tagállami vezetők felülvizsgálták és a megbeszélések folytatásáról határoztak az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználásának lehetőségeiről Ukrajna számára. Kijelentette, a vezetők "eltökéltek a gyors cselekvés mellett" annak érdekében, hogy ezeket a pénzeket Ukrajna támogatására fordítsák, beleértve a katonai támogatást is.

Michel közölte, a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még június vége előtt megkezdődhetnek, az Európai Unió Tanácsának soros belga elnökségének ideje alatt.

Elmondta: a tagállamok vezetői határozott és egységes nyilatkozatot tettek az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, amelyben az Európai Tanács tagjai az azonnali humanitárius tűzszünetre szólítottak fel, a fenntartható fegyvernyugvás reményében. A mind a 27 tagállami vezető által jóváhagyott szöveg "valamennyi túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és humanitárius segítségnyújtás biztosítása" szólít fel - közölte, majd hozzátette: az Európai Tanácsot mély aggodalommal tölti el a gázai humanitárius helyzet és annak a polgári lakosságra, különösen a gyermekekre gyakorolt hatása, valamint az éhínség közvetlen veszélye, amelyet a segélyek elégtelen gázai bejutása okoz."

A humanitárius segélyek teljes és biztonságos bejutása Gázába elengedhetetlen ahhoz, hogy a polgári lakosság életmentő segítséget kapjon a kialakult katasztrófahelyzetben - húzta alá. Végezetül hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a helyzet elmérgesedésének elkerülése érdekében, és felszólította az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a katonai művelet megindításától Rafahban.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató