2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Izrael csak az Egyesült Államok és más szövetségesek segítségével tudta visszaverni Irán légitámadását - The Wall Street Journal

Izrael csak az Egyesült Államok és más nyugati és arab partnerek segítségével veri vissza a szombati iráni rakéta- és dróntámadást. A The Wall Street Journal amerikai lap ír erről.

A cikk szerint 170 drón és 150 rakéta kára katasztrofális lehetett, de szinte mindegyiket elfogták. Az izraeli légvédelem jól teljesített, de fontos szerepet játszottak az amerikai, brit és jordániai harci gépek is.

Ugyanakkor Jordánia és más partnerek segítettek Izraelnek a támadás visszaverésében, annak ellenére, hogy a Gázai övezetben palesztinok tízezreinek meggyilkolása miatti „népharag” uralkodott.

A legtöbb légi célpontot Izraelen kívül lőtték le.



De "ami ezután történik, az próbára teszi a közel-keleti és azon túli hatalmakat". Az amerikaiak úgy vélik, hogy Irán támadásának valódi célja nem az volt, hogy kárt okozzon Izraelnek, hanem az, hogy „valódi háború esetén” teszteljék légvédelmének működését – írja a WSJ.

Az amerikai légvédelmi rendszerek működéséről is értékes hírszerzési információkat szereztek.

Nyitott kérdés azonban, hogy Izrael és szövetségesei képesek-e visszaverni egy támadást egy teljes háborúban, csakúgy, mint Izrael azon képessége, hogy külső segítség nélkül megvédje magát. Egy Irán elleni erős megtorló csapás még erősebb támadást válthat ki. A válasz hiánya vagy a túl gyenge válasz alááshatja az elrettentést, így Izrael és más országok sebezhetőbbé válhatnak.

Válaszának mérlegelésekor Izraelnek figyelembe kell vennie az olyan arab partnerek érdekeit is, mint Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

Iránt "egyre jobban csábíthatja a nukleáris lehetőség", mivel a Hezbollah, a Hamász támadásai és az Izrael elleni közvetlen támadások kudarcot vallottak - írja a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató