2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Az NNI-től a NAV-hoz került a Lánchíd felújítása miatt indult nyomozás

A rendőrségtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) került az a nyomozás, amit a hídpénzbotránnyal összefüggésben, vesztegetés gyanújával indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jelentette be a Facebookon az ügyben korábban feljelentést tevő Budai Gyula. Mivel az adóhatóság a botrány kulcsfigurája, Vig Mór ellen egy több száz milliós számlagyár miatt már hónapok óta nyomoz, a szálak pedig összeérnek, logikus lépés, hogy a NAV munkatársai folytatják a vizsgálódást a fővárosi baloldal egyik legnagyobb korrupciós ügyében. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át a hídpénzbotrány ügyében, Budai Gyula feljelentése alapján, vesztegetés gyanújával indított nyomozást a rendőrség – ez derült ki a fideszes politikus csütörtökön, Facebookon közzétett bejegyzéséből.

Emlékezetes, Budai a napokban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) tett feljelentést hivatali vesztegetés miatt azután, hogy levelet kapott a hídpénzbotrányra és egy ahhoz kapcsolódó, a fővárosig elérő számlagyárra rálátó forrástól. A levélben az szerepelt, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáras exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból „kimentett”, majd készpénzben felvett másfél milliárddal. Vig a levélíró szerint erről kizárólag a vállalkozás vezetőjével tárgyalt.

Így juthattak el a korrupciós pénzek a Városházára

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő hangsúlyozta, a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

Mint azt már megírtuk, a megismert adatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Magyarán, a levélíró állítása szerint a Lánchíd-beruházásból „kimentett” közpénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza Vig Mór közvetítésével. Onnan pedig az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

A fővárosig ér a százmilliós számlagyár

Visszatérve az elrendelt nyomozáshoz, annak áttételéle logikus és várható lépés volt. Noha az adóhatóság legtöbbször pénzmosás és költségvetési csalás miatt vizsgálódik, indokolt esetben más bűncselekményekben is nyomozást folytathat. A Lánchíd felújításának ügye erre tökéletes példa, hiszen Vig Mór, a hídpénzbotrány, vagyis a fővárosi számlagyár főszereplője ellen a NAV már hónapok óta nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával, és mivel a szálak összeérnek, célszerűbb, hogy a Budai feljelentése alapján megindított bűnügyben is a NAV nyomozói járjanak el.

Az exügyvédet tavaly novemberben az adóhatóság azért vette őrizetbe, mert belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást, és az eljárás részeként kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. Ezekből a hatósági intézkedésekből már sejteni lehetett, hogy szerteágazó ügyről lehet szó.

Készpénzzé varázsolták a közpénzt

Ez a gyanú be is igazolódott, hiszen idővel napvilágot láttak olyan információk, miszerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Ahogy ez lenni szokott, a jól működő gépezetbe végül hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüst is az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A milliárdokkal megdrágított beruházás

Megjegyzendő, hogy mindezeket a tranzakciókat megelőzte a beruházás érthetetlen megdrágítása. Karácsonyék a 2019-ben, a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki a Lánchíd-beruházásra. A győztes az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék mélyen hallgatnak a fővárosi számlagyárról

Az ügyben a Kehi is vizsgálatot indított, majd a közelmúltban közzétette a részjelentését, amelyben sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzta Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Hiába sokasodnak a kérdések és derülnek ki a baloldalra nézve egyre terhelőbb információk, a főpolgármester és környezete meg sem szólal a fővárosi számlagyár ügyében, holott a Városházán lassan már fejeknek kellene hullani.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató