2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Megtalálhatták az iráni elnököt, miután kényszerleszállást hajtott végre az őt szállító helikopter

Egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy megsérült-e Ebrahim Raiszi.

Ahogy arról oldalunk is beszámolt, kényszerleszállást hajtott végre az iráni elnököt és a külügyminiszter is szállító helikopter vasárnap. Információk szerint a gép Irán Kelet-Azerbajdzsán tartományában szállt le, az első hírek szerint baleset volt, később azonban arról számolt be a média, hogy a rossz időjárás, a heves széllökések és a köd miatt kellett megszakítania útját.

A mentést azonban nagyban megnehezítette, hogy eleinte nem tudták pontosan hol landolt a helikopter, a mentőcsapatok pedig a sűrű köd miatt sem tudtak könnyen haladni. 

A Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, hogy mostanra sikerült meghatározni az elnöki küldöttség pontos helyét.

A Tehran Times az iráni Vörös Félhold vezetőjére hivatkozva pedig azt írja, hogy az egyik kutató- és mentőcsapat elérte a helyszínt.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint az elnök környezetének emberei felvették a kapcsolatot a parancsnoki központtal, ami reményt ad arra, hogy senki sem halt meg a balesetben.

A Mehr iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy a mentést és keresést nem lehet a levegőből végezni, mivel továbbra is rossz az idő, de több hegymászó-csapat is érkezett. Ahogy azonban közeledik az este a sötétedés is nehezíti a mentést. 

A Noor News hírportál ugyanakkor azt írta, hogy bár minden forgatókönyv lehetséges a kényszerleszállást végrehajtott helikopterrel kapcsolatban, de nem érkezett jelentés arról, hogy robbanást vagy tüzet hallottak volna az elnök helikopterének leszállóhelyén, „ami a helikoptercsapat biztonságára utal”.

A félhivatalos Fars hírügynökség felszólította az irániakat, hogy imádkozzanak Raisziért. 

Közben az iraki kormány közölte, hogy segítséget ajánlott Iránnak a kutatásban.

Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke pedig arról írt közösségi oldalán, hogy „Raiszivel való baráti találkozás után komolyan aggaszt bennünket a hír, hogy a magas delegációt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre Iránban”.

Kiemelte, hogy „szomszédos, baráti és testvéri országként Azerbajdzsán kész mindenféle támogatást nyújtani” Iránnak. Asif Ali Zardari Pakisztán elnöke kijelentette, hogy mélyen aggasztják az iráni elnökről érkezett hírek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató