2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Kezdődik a csicskák sikítása: London és Párizs is elítéli az orosz fellépést

A brit és a francia kormány is elítélte, agressziónak minősítette hétfőn az orosz magatartást a kercsi incidensben.
Theresa May brit miniszterelnök “agresszív tettnek” bélyegezte, hogy Oroszország ukrán hajókat, tengerészeket fogott el és sebesített meg. James Slack – May szóvivője – azt mondta, hogy az incidens további bizonyítéka Moszkva destabilizáló magatartásának a térségben és annak, hogy folytatólagosan megsérti Ukrajna területi integritását.
A francia kormány szerint igazolhatatlan az orosz lépés. Párizs felszólította Moszkvát, hogy azonnal engedje szabadon az ukrán tengerészeket és szolgáltassa vissza a hajókat. A francia külügyminisztérium visszafogottságra intette mindkét felet, és rendkívüli aggodalmának adott hangot kialakult helyzet miatt. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Franciaország úgy tűnik, nem ad hitelt az orosz állításnak, miszerint az ukrán hajók megsértették a tengerészeti szabályokat.
Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn délután emberi jogi forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy 24 ukrán tengerész van orosz fogságban, köztük három sebesült, akiket kórházban ápolnak. Állapotuk nem életveszélyes. Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban – ukrán közlés szerint – hat ukrán tengerész sebesült meg. A nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát.
Forrás/fotó: MTI, Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató