Vadhajtások

Putyin: az ukrán vezetés háború párti és ez nem változik, amíg hatalmon vannak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna vezetése “háború párti”, amely fokozza a konfliktust, amíg hatalmon van, erre példaként a közelmúltban a Kercsi-szorosban bekövetkezett eseményeket hozta fel.

Amikor megnézem a legutóbbi incidenst a Fekete-tengeren, mindazt, ami a Donbasszban történik – mind arra utal, hogy Ukrajna jelenlegi vezetése egyáltalán nem érdekelt a helyzet megoldásában, különösen nem békés módon – mondta az orosz elnök a G20 csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Buenos Airesben.

A kijevi hatóságok két okból vágynak háborúra – az első, hogy nyereséget szerezzenek, legyen kit hibáztatni saját kudarcaikért. A második, hogy a háborút bármikor használhatod arra, hogy megindokold a gazdasági és szociálpolitikai kudarcaid. Mindig hibáztathatsz egy “agresszort” – mondta Putyin.

Törődünk Ukrajnával, mert Ukrajna a szomszédunk – tette hozzá.

Pattanásig feszült Oroszország és Ukrajna közötti viszony a november 25-i Kercsi-szorosnál történt események óta. Múlt vasárnap az ukrán haditengerészet három hajója megpróbált áthaladni a szoroson, anélkül, hogy erre Oroszországtól engedélyt kért volna.

Az orosz határőrség felszólításainak nem tettek eleget, így a hajókat lefoglalták és a legénységet államhatár megsértése miatt őrizetbe vették.

Oroszország szerint az incidens az ukrán vezetés szándékos provokációja volt, melynek célja a részleges hadiállapot bevezetése volt a közelgő elnökválasztás előtt.

Forrás: oroszhirek.hu