2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az osztrák börtönökben kisebbségben vannak az osztrák állampolgárok

Az osztrák börtönökben összesen nagyjából 9400 elítélt ül, többségük –a fogvatartottak 54,3 százaléka– külföldi. A Kronen Zeitung beszámolója szerint a börtönlakók 45,3 százalékának nincs osztrák állampolgársága, és mindösszesen 0,4 százalék azok aránya, akikről ez az adat nem ismert. A korábbi évekhez képest az eltérést az mutatja, hogy a Romániából származók bűnözők mellett sok az afrikai, ázsiai betolakodó is az osztrák börtönökben.

A külföldiek zöme az unión kívülről érkezett, az összes fogvatartott 35,5 százaléka nem EU-s állampolgár. Közöttük a szerbek vannak a legtöbben, 744-en, őket pedig az afgánok követik, 344-en. A korábbi évekhez képest az eltérést az mutatja, hogy a balkáni országokból származók mellett sok az afrikai, ázsiai bevándorló is az osztrák börtönökben.

Az Európai Unióból származó, Ausztriában ülő rabok többsége romániai, 520 romániai állampolgár van osztrák börtönben. A románok után a szlovákok jönnek, 254 szlovákiai rab található Ausztriában. Érdekesség, hogy Szerbiában mindössze öt osztrák állampolgárt tartanak fogva, így a szerb bűnözők kitoloncolása Ausztriából komoly téma nyugati szomszédainknál. Tavaly beszámoltunk róla, hogy Németországban is hasonló a helyzet. A németeknél 2017 elején a rabok harmada volt migráns, de ez az arány az elmúlt években folyamatosan nőtt, így vélhetően ma már Németországban nagyjából csak 50 százalék körül lehet a német állampolgárok aránya a börtönökben. Németországban ráadásul a szélsőséges iszlamisták is gondot okoznak a különböző büntetés-végrehajtási intézményekben. 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató