2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A Decathlon leállította a hidzsáb tervezését és gyártását

Közfelháborodást keltett a francia Decathlon sportszeráruház futáshoz használatos új termékötlete. A hidzsáb – rengeteg fenyegetést kapott a cég, így azonnal lefújták a projektet.

A Decathlon szóvivője azt nyilatkozta, hogy a hidzsáb projekttel a világon minden nőnek elérhetővé akarták tenni a sportolás lehetőségét. 49 országban kezdték volna forgalmazni. Franciaország politikusai, de meglepő módon még Macron elnök párja is ellenzi a főként araboknak szánt speciális fejtakarót.

Annie Sugier a NNJL (Nemzetközi Női Jogvédő Liga) elnöke azt mondta ezzel kapcsolatban:

"Decathlon eredeti ötlete egy olyan ruhadarab népszerűsítése, ami eltakarja, mozgásában korlátozza a női testet. Nem pedig az atlétika lényegét, a test felszabadítását célozza. Engem megdöbbentett."

2017 óta a Nike folyamatosan próbálja a sportolásra kifejlesztett hidzsábot elfogadtatni, és eladatni Franciaországban - több kevesebb sikerrel. „Ez szerintem egy tisztán kereskedelmi jellegű kérdés.

A Decathlon fő profilja a termékértékesítés...

nekem ezzel nincs gondom, miért ne?!

- nyilatkozta az egy francia Decathlon-os vásárló.

Három éve, 2016 nyarán ahogy most is, a kormány kiállt több tengerparti város önkormányzatának döntése mellet, miszerint tilos burkinit használni a strandokon.

A polgármesterek szerint szembe megy az ország szekuláris értékeivel.

Írta: Vad Gyula – Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató