2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

"Most meg kell állítanunk az őrületet!" - francia konzervatívok kampányt indítottak a Notre-Dame felújítása miatt

Miután Emmanuel Macron államfő kedden ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül újjáépítik, majd szerdán Edouard Philippe miniszterelnök bejelentette, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártornya újjáépítésére, s pályázat segítségével döntik el, hogy

„az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség"

, belpolitikai vita alakult ki arról, hogy mi lenne a jó megoldás.

A hétfői tűzben összeomlott, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezetet 1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építette, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

„A vezetőinknek egy kicsit nagyobb alázatot kellene tanúsítaniuk"

- írta a Twitteren Francois-Xavier Bellamy katolikus filozófus, a jobbközép Köztársaságiak európai parlamenti listavezetője. Szerinte "az egyetlen dolgunk az, hogy türelemmel felújítsunk egy totális remekművet azért, hogy azt úgy örökítsük át, ahogy kaptuk".

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke is a régi torony helyreállítása mellett foglalt állást, más jobboldali képviselők pedig nemzeti konzultációt indítanának a kérdésről.

Macron legnagyobb ellenfele, Le Pen a Twitteren posztolta:

EL A KEZEKKEL A NOTRE-DAME-TÓL

A Nemzeti Tömörülés fiatal politikusa, Jordan Bardella is elmondta, hogy nem szabad megengedni a modern elemeket:

"Most meg kell állítanunk az őrületet. Franciaország öröksége megérdemli a legnagyobb tiszteletet."

De, nem csak Le Pen pártja szólalt fel Macron javaslata ellen.

Laurent Wauquiez, a republikánusok vezetője (Nicolas Sarkozy volt miniszterelnök pártja) szintén követelte, hogy az újjáépítés egyezzen meg az eredetivel, míg Francois-Xavier Bellamy, a párt EP listájának vezetője azt kifogásolta, hogy a kormány arrogánsan és sietve kommunikálja a székesegyház újjáépítésének tervét. 

Számos építész azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Notre-Dame az elmúlt 850 évben folyamatosan átalakult, többször újjáépítették és valamennyi évszázad építészeti jegyét magán viseli.

„A huszártoronynak megvolt a maga kora, új kell, korunk olyan alapanyagiból, mint a titán és az üveg" - mondta a Le Figaro című napilapnak Jean-Michel Wilmotte, a párizsi Szentháromság templom építésze, aki sokakhoz hasonlóan úgy véli, hogy a hétfői tűzvész nyomait nem eltüntetni kell, hanem valamilyen módon bele kell építeni a katedrálisba, hiszen az építmény történetének része lett.

Maryvonne de Saint-Pulgent, a francia kulturális minisztérium korábbi örökségvédelmi vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy a XIX. században azért kellett kitalálni egy új huszártornyot, mert a korábbinak nyoma sem maradt a francia forradalom rombolása után. Most viszont lehetséges a ledőlt tornyot az eredeti formájában újjáépíteni, s ez lenne szerinte „a legegyszerűbb, leggazdaságosabb, leggyorsabb és legészszerűbb megoldás".

„Nem az a cél, hogy egy olyan új huszártorony épüljön, amely csak azért más, mint a Viollet-le-Duc által épített torony volt, hogy modernebb és újabb legyen. Viollet-le-Duc egy remekművet hagyott ránk, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak azért változtassunk, hogy más legyen" - mondta Franck Riester kulturális miniszter.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfőn az esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Forrás: Figyelo.hu, Zerohedge.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató