2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A Hunyadi szobor alakján röhögnek a belgrádiak és a szerb média is élcelődik vele

A legnagyobb olvasottságú szerb lap, a Blic címlapon hozza a Hunyadi János szoboravatást és az akörül kialakult (megfogalmazásuk szerint) “sláger témát”, miszerint a szobor sokakra hasonlít, csak épp a szerb és a magyar történelemben is egyaránt tiszteletnek örvendő Hunyadira nemigazán.  

A lap több közösségimédiában terjengő véleményt, postot és mémet is összegyűjtött. Hiszen volt olyan szerb történész, aki párhuzamba állította Hunyadi szobrát Budapesten és Zimonyban, rámutatva, hogy a csata helyszínétől eldugva felállított szobor talán kevésbé nevezhető sikeresnek, mint magyarországi párja.

Más felhasználók szerint a szobor Zoran Radmilović, ismert szerb színészre jobban hajaz, mint Hunyadira. Mások szerint inkább a sokak gyermekkorát bearanyozó Asterix képregényhős fizimiskájára hasonlít jobban a szobor.

Megint mások szerint a szobor az egykori Jugoszláviában igen népszerű, 1941-es A kelletlen sárkány című amerikai mesefilm Sir Giles-ét, vagy szerb nevén Ser Zsile alakját formázza inkább meg.

Akárhogyan is van, abban szinte mindenki egyetért, hogy a szobornak helye van az egykori Nándorfehérváron, de maga az alkotás sajnos ahelyett, hogy a magyar történelmi nagyság szimbólumává vált volna, inkább a nevetség tárgya lett a szerb főváros nagyközönsége előtt.

 

A Mi Hazánk is megszólalt a Hunyadi szoborral kapcsolatban:

Forrás: Délhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató