Vadhajtások

Az orosz csapat szurkolóinak fontos a tradíció, kibuktak a Barcelonából érkező néger játékos miatt

Rájár a rúd mostanában Malcomra, az FC Barcelonától az orosz Zenithez átigazoló játékosra. A brazil futballista a kevés játéklehetőség miatt nemrég távozott a katalánoktól, most bemutatkozott új csapatában, ám nem egészen úgy sült el a debütálás, ahogyan azt remélte.

Malcom az FK Krasznodar elleni, 1–1-re végződő mérkőzésen lépett pályára először a szentpétervári csapatban (csereként állt be a 72. percben), ám a szurkolók egy része nem örült a szerződtetésének, és a lelátón kifeszített egy feliratot, amelyen burkoltan a brazil játékos érkezését ellenző véleményt fogalmaztak meg.

„Köszönjük a vezetőségnek, hogy tartja magát a tradíciókhoz” – ez állt a molinón.

És hogy mi ez a tradíció? Az, hogy a szurkolók nem szeretnék, hogy a klub színes bőrű játékosokat alkalmazzon. Ezt a Landskrona nevű szurkolói csoport korábban egy interneten közzétett nyilatkozatban fogalmazta meg, ahol a rajongók kiemelik: nem rasszizmus áll a háttérben, semmi ilyesmiről nincs szó, csupán a hagyományok miatt nem szeretnének színes bőrű futballistát látni a csapatnál.

„Hadd legyünk azok, akik vagyunk”

– olvasható a közleményben.

sport.ru értesülései szerint az is előfordulhat – ha nem javul a helyzet –, hogy néhány nappal ezelőtt szerződtetett Malcomot már januárban eladják.

Az indulatok megfékezésére a klub hivatalos Twitter-oldalán közzétett egy videót, melyen a brazil becserélésének pillanatai láthatók. Éljenzés és füttyszó is hallható… A Zenit odaírta a videóhoz:

„Nézd meg magad, ne másokon keresztül tájékozódj.”

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Malcom mellett további két színes bőrű játékos, Wilmar Barrios és Douglas Santos is pályára lépett a mérkőzésen (utóbbi öngóljával szerzett vezetést az FK Krasznodar).

Forrás: NSO nyomán