2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szárnyal Salvini népszerűsége, mélyben a bevándorláspártiak

[fb_button]

Nem nyerte el a tetszését az olaszoknak, hogy az augusztusban hatalomra került bevándorláspárti koalíció első intézkedése a kikötők megnyitása volt az illegális bevándorlók előtt. Az emberek 48 százaléka egyáltalán nem bízik a baloldali kormányban, miközben Matteo Salvini személyes népszerűsége, valamint a Liga támogatottsága is szárnyal.Időközben az új baloldali olasz kormány arra készül, hogy az általuk beengedett illegális bevándorlókat kötelező kvótával szétosszák Európában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter határozottan visszautasította a kötelező kvóta ötletét, valamint az illegális bevándorlók beengedését is.
Hatalmas fölénnyel vezet Matteo Salvini bevándorlásellenes Liga nevezetű pártja a baloldali bevándorláspárti koalícióval szemben a legfrissebb olaszországi felmérés szerint. Az EMG intézet által közölt adatok szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor a Liga a szavazatok 33,1 százalékára számíthatna. Ez az eredmény gyakorlatilag megegyezik azzal az eredménnyel, amit Salvini pártja a május 26-i EP-választáson elért (34,33 százalék).

50 százalék közelében a jobboldal

Matteo Salvini azt követően került ellenzékbe, hogy augusztusban felbontotta a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), és előrehozott választásokat kezdeményezett. Az M5S azonban a voksolástól való félelme miatt inkább megállapodott a korábban esküdt ellenségének számító bevándorláspárti Demokrata Párttal, és közösen alakított új baloldali kormányt. Az új kabinet azonban egyelőre finoman szólva nem nyerte el az olaszok tetszését, ami főleg annak köszönhető, hogy megnyitották a migránsok előtt a kikötőket.

A Demokrata Párt támogatottsága a szeptember elejei 23 százalékról 20,2 százalékra esett vissza. Az M5S pedig 19,7 százalékról 18,5 százalékra zuhant. A két kisebb jobboldali párt (Olasz Testvérek és Hajrá Olaszország) támogatottsága 7,3 és 7 százalékon áll.

Jól látszik tehát, ha a jobboldali pártok egy előrehozott választáson összefognának, akkor közel 50 százalékos támogatottsággal rendelkeznének. 

mindez pedig elég lenne a stabil többség megszerzéséhez a bevándorláspárti blokkal szemben.

Matteo Salvini a legnépszerűbb

Az EMG azonban nemcsak a pártok támogatottságát mérte fel, hanem egyéb kérdéseket is feltettek az olaszoknak. Arra a kérdésre, hogy „Ön mennyire bízik az új baloldali kormányban?", a megkérdezettek 48 százaléka azt felelte, hogy egyáltalán nem, 24 százaléknak nincsen véleménye a kérdésről, és csak az olasz választók 29 százalékának vannak pozitív érzései.

Megkérdezték arról is a választókat, hogy melyik politikai vezetőben bíznak a leginkább.

Matteo Salviniben az olaszok 40 százaléka bízik

Giuseppe Conte miniszterelnökben 39 százalék, míg Luigi Di Maio, az M5S elnökében csupán 28 százalék. Az új pártot alapító volt baloldali miniszterelnök, Matteo Renziben csupán az olaszok 16 százaléka bízik.

Nem tetszik az olaszoknak a balos kormány

A legfrissebb adatok fényében egyértelműen kijelenthető, hogy az új baloldali-bevándorláspárti olasz kormánykoalíció elfogadottsága roppant alacsony, politikusaik népszerűsége elmaradt Salviniétől.

Az olaszok tetszését nem nyerte el, hogy a két baloldali párt a választókat megkerülve paktált le a hatalom érdekében egymással, miközben a korábbi években kígyót-békát kiabáltak egymásra.

A baloldali pártok népszerűségének az sem tehetett jót, hogy egyik első intézkedésük az volt, hogy hozzáláttak azon törvények megsemmisítésnek, amiket még Salvini belügyminisztersége alatt hoztak az illegális bevándorlás ellen.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató