2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Nem paranoia, ez tény: 10 internetezőből 9 embert megfigyelnek a kormányok

Az amerikai Freedom House szerint a világ internetező felhasználóinak 89 százalékát figyelik meg valamilyen módon a kormányok. Ez nagyjából 3 milliárd embert jelent.
Bár a közösségi oldalak használatáért nem kell fizetnünk, közismert tény, hogy ezek mégsem ingyenes szolgáltatások. Ha pénzben nem is, az adatainkkal mindenképpen fizetünk nekik, a Freedom House legfrissebb jelentése (PDF) szerint azonban az csak a kisebbik baj, hogy az érdeklődési körünkre szabott reklámokkal bombáznak minket. A politikai és emberi szabadságjogok helyeztével foglalkozó független civil szervezet szerint a közösségi oldalakon keresztül nemcsak a választást igyekeznek bizonyos szervezetek befolyásolni, de a jelentésük szerint az általuk vizsgált 65 országból 40 már hozott létre olyan eszközt, amellyel monitorozzák, mi történik a közösségi médiában – összegzi az eredményt a Mashable. A Freedom House rangsorában Kína áll az első helyen, mint a legkevésbé szabad ország a világon, de Oroszország és Egyiptom is "nem szabad" besorolást kapott. A tanulmány szerint a világon az internetezők 89 százalékát, vagyis nagyjából 3 milliárd embert figyelnek meg.
© Freedom House
Iránban egy 42 ezer fős önkéntes csapat figyeli, mi minden történik a közösségi oldalakon, a kínai kommunista párt pedig hasonló "munkára" toboroz embereket: adatokat kell gyűjteniük, és meg kell jelölniük a problémát tartalmakat. A kínai Semptian nevű cég Aegis nevű rendszere mintegy 200 millió ember megfigyelését végzi. Talán meglepő, de a jelentés szerint az Egyesült Államok sem ártatlan ezen a téren. Az izraeli kiberbiztonsági cég, a Cellebrite nemrég írt alá a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatallal (Immigration and Customs Enforcement, ICE) egy 30-35 millió dolláros szerződést. Az izraeli cég segítségével okostelefonokat lehet feltörni, és azokból adatokat kinyerni a tulajdonosáról.
© Kaspersky Lab
Eközben más országokból – például a Fülöp-szigetekről – azért utaztak a tisztviselők az Egyesült Államokba, hogy a közösségi média mefigyeléséről tanuljanak. A jelentés szerint a megfigyelés eredménye riasztó: a 65 országból 47-ben tartóztattak le felhasználókat politikai, társadalmi vagy vallási nézetei miatt.
  (HVG)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató