2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Hiába mutogattak a Fideszre: alapos a gyanú a Momentum adócsalási ügyében

Elutasította a Momentum Mozgalom NAV-razziával kapcsolatos panaszát a IX. Kerületi Ügyészség – tudta meg a PestiSrácok.hu. A liberális párt azért fordult az ügyészséghez, mert október végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Momentumot érintő, közel félmilliárdos adócsalási ügyben a párt Múzeum körúti székhelyén kutatást tartott és adathordozókat fogalt le. A Momentum a NAV kiszállása után a Fideszre mutogatott és a párt politikusai arról beszéltek, hogy az önkormányzati választásokon elért sikerük miatt kerültek célkeresztbe, az ügyészség határozata szerint ugyanakkor igenis fennáll a költségvetési csalás gyanúja.

Fekete-Győr Andrásék a benyújtott panaszukban azt állították, hogy szerintük a nyomozó hatóság jogtalanul járt el, amikor a NAV-osok ezeroldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvittek a párt könyvelőjétől. A Momentum már az eset után visszautasította az intézkedésről szóló határozatban szereplő több százmilliós költségvetési csalásos gyanút,  így például a fiktív számlák használatát.

Azt, hogy  több százmillió forintos költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak a Momentum kampánytámogatása ügyében, a NAV is megerősítette korábban a PS-nek. Az adócsalási botrány azután robbant ki, hogy az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, ezért az ÁSZ 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett.

A Momentum képviselői azonban meglehetősen átértelmezve adták tovább a NAV vizsgálatának hírét: a közösségi médiában arról posztoltak, hogy ezt a Fidesz megrendelésére hajtották végre a nyomozók, az ő sikereik miatt. Később Cseh Katalinék arról is hírt adtak, hogy panasszal éltek az ügyészség felé, amelyben leírták, szerintük hiányzik a bűncselekmény gyanúja is, ráadásul semmi szükség nem volt a házkutatásra sem, hiszen adatkérés útján is hozzájuthattak volna a dokumentumokhoz.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, tőlük azt a választ kaptuk, hogy a IX. Kerületi Ügyészség elutasította a Momentum Mozgalom panaszát. Portálunk kérdésére hozzátették:

az ügyészségi határozat lényege szerint a költségvetési csalás bűncselekmény gyanúja – amely a nyomozás elrendelésének az alapja is volt – jelenleg is fennáll. Mivel a lefoglalt okiratok tárgyi bizonyítási eszköznek tekinthetők a kutatás és lefoglalás helyett más eljárásjogi eszköz alkalmazására (pl. adatkérés) a hatályos büntetőeljárási szabályok szerint nem volt mód.   

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató