2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Leégett egy norvég templom, a rendőrség szerint szándékos gyújtogatás történt

Norvégiában, Dovre történelmi területén az 1939-ben épült templom lángokba borult.Február 21-én történt az eset a kora reggeli órákban, a tűz jelentős károkat okozott a régi templom belsejében - írja a Timesofsweden.com.A védelem alatt álló templomot nemrégiben felújították, ez egy történelmi jelentőségű épület a kis Dombås falu helyi lakosai számára, ahol 1 212 ember él. A rendőrség azt gyanítja, hogy a tüzet valószínűleg szándékosan indították el. "Számos különféle jel arra utal, hogy gyújtogatás történt" - mondta Tor Kallmyr, a norvég rendőrség operatív kutatási vezetője. A tűzoltó szolgálatoknak sikerült eloltani a tüzet kb. 3 óra alatt, de a károk nagyon súlyosak. Pl. a vadonatúj orgona - amelynek értéke 378 219 dollár - teljesen leégett.

Rettenetesen szomorúak vagyunk. Könnyek folynak az arcomon. Ez a templom volt a mi gyülekezőhelyünk, a ház, amely szomorúságban és boldogságban velünk volt

- mondta a Dovre templomi tanácsának vezetője.Az elmúlt 20 évben ez volt az ötödik templom, ami teljesen leégett Norvégiában. 1990 óta a norvégiai templomtüzekben szándékosságot is megállapítottak. A közelmúltban Európában riasztóan megnövekedett a keresztényüldözés. 2019-ben mintegy 3000 támadás történt a kontinensen.

„Európában körülbelül 3000 keresztény templomot, iskolát, temetőt és emlékművet vandalizáltak, fosztogattak vagy semmisítettek meg 2019-ben.”

(2018-ban 875 templomot csak Franciaországban) Az Open Doors keresztény-üldöztetés figyelő csoportja szerint világszerte több mint 260 millió keresztény él súlyos üldöztetés alatt.  Bede Zsolt – Vadhajtasok.huT.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti  |  Twitter.com/BedeZsolt2
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató