Vadhajtások

Döntött az uniós bizottság: az SZNT megkaphatja a plusz hat hónapot

Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki – erről Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője – az uniós polgári polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője – számolt be Twitter oldalán, kijelentve: méltányos és igazságos döntés született.

Eszerint

a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is minden bizonnyal megkapja a kért, plusz féléves időt a további aláírásgyűjtésre. A bizottsági javaslatot követően az uniós Tanács és az Európai Parlament is dönt az ügyről, ám szinte borítékolhatónak tűnik, hogy ezen intézményekben is méltányosan határoznak.

Mint ismert, a nemzeti régiók megmaradása érdekében indított kezdeményezés határideje május hetedike volt, ám a kora tavasszal kirobbant járvány ellehetetlenítette a hatékony aláírásgyűjtést. Mind az SZNT, mind pedig Vincze Loránt még márciusban a brüsszeli bizottsághoz fordultak, a rendkívüli helyzetre való tekintettel kérve a határidők kitolását.

Az uniós jogalkotás befolyásolását célzó európai polgári kezdeményezések során a kezdőnaptól számított egy év alatt legalább egy millió támogató nyilatkozatot kell összegyűjteni az Európai Unió negyedében, tehát hét tagországban. (Ezen belül az egyes államokban is megszabott küszöbértékek vannak.)

 

A székelyek az egymilliós kritérium tekintetében sikert értek el, ugyanakkor a területi küszöbök megugrását a járványhelyzet miatt a hosszabbításban érnék el. Egyelőre Magyarországon, Romániában és Szlovákiában teljesült az EU-s szabályokban lefektetett limit.

 

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: ha nyáron folytathatják a gyűjtést, akkor alapos elemzés után, több szempontot figyelembe véve választják ki azt az öt-hat országot, amelyet célba vesznek. Vincze Loránt pedig szintén lapunknak fejtette ki: „A Kárpát-medencében a székelyföldi autonómia hívószó, így természetes, hogy itt nagyon is sikeres volt a kampány. Ugyanakkor Magyarország határaitól nyugatabbra más hívószót kell találni. Több régiónak kell értékessé tenni a kezdeményezést”.

Forrás: Magyar Nemzet