2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szicíliában feszült a helyzet, a kormányzó még Orbán Viktort is meghívta

Azonnali megoldás kell a migrációs nyomásra – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nello Musumeci, a tartomány kormányzója, aki meghívta Orbán Viktor.Olaszországban azonnali cselekvésre van szükség, egyre nagyobb a feszültség a migráció miatt. Lapunknak Nello Musumeci szicíliai kormányzó és Igor Gelarda tanácsos ismertette a helyzetet.Szicília kormányzója, Nello Musumeci is részt vett a hétvégi háromnapos tüntetéssorozaton Cataniában. A jobbközép ellenzéki szövetség annak alkalmából szervezett megmozdulásokat, hogy megtartották az első kihallgatást a Liga elnöke, Matteo Salvini ellen indult eljárásban. A volt belügyminiszternek azért kellett bíróság elé állnia, mert tavaly nyáron napokig nem engedte kikötni a migránsokat szállító Gregoretti katonai hajót. Musumeci lapunknak arról beszélt, nemzetközi politikai együttműködés nélkül nincs megoldás a migrációs válságra. „Szicília a Földközi-tenger partjainál fekszik, és ennek következtében számos országgal érintkezik. A szomszédos országokkal való diplomáciai kapcsolatokra és pontos szabályok lefektetésére lenne szükség. Európa nem hagyatkozhat csupán arra, hogy halak adományozásával csillapítsa a fiatal afrikaiak éhségét. Meg kell tanítani őket, hogy maguk halásszanak. Így az európai országok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az afrikai közösségek önállók legyenek és maguk is fejlődhessenek” – fogalmazott a kormányzó. Musumeci szerint Szicília borsos árat fizetett az immár kezelhetetlenné vált migrációs hullámért. „A helyi közösség körében növekvő feszültség is azt jelzi, hogy nem lehet tovább vesztegetni az időt, a helyzetre azonnali megoldást kell találni” – hívta fel a figyelmet Musumeci.A kormányzó a MH-nak nyilatkozva üdvözletét küldte Orbán Viktor miniszterelnöknek és azt üzente, szeretettel várja Szicíliában.A szigeten uralkodó állapotokról és a helyi közösség hozzáállásáról kérdezték Igor Gelardát, a Liga szicíliai tartományi tanácsosát is. A helyi politikus elmondta, a Lampedusa szigetén található hotspotokat nem ürítették ki, ahogyan azt Giuseppe Conte kormányfő és Luciana Lamorgese belügyminiszter garantálta Musumecinek, miután a kormányzó elrendelte a kikötők lezárását.
„Csupán a migránsok egy részét szállították el, a központok azonban újra zsúfolásig megteltek. Lampedusa szigetén és Szicília partjainál továbbra is tarthatatlan állapotok uralkodnak”
– magyarázta. A kéthetes karantén lejárta után a bevándorlóknak engedélyt adnak a turistahajók elhagyására, majd a szigeteken helyezik el őket. A regisztrációt követően a menedékjogra esélyesek továbbra is az ország területén várakozhatnak státuszuk megszerzéséig. A migránsok túlnyomó része azonban nem jogosult menedékre, hiszen gazdasági nehézségek miatt hagyta el hazáját. Őket egy hivatalos papírral bocsátják el, amelyben felhívják figyelmét, hogy egy héten belül köteles elhagyni az országot. Amennyiben ez nem történik meg, és egy esetleges rendőri ellenőrzés során fény derül rá, hogy az adott személy illegálisan tartózkodik az ország területén, akkor még egy ilyen felszólítást kap.
„Nincsenek valódi következmények vagy szankciók abban az esetben, ha valaki engedély nélkül tartózkodik az ország területén, és nem hajlandó elhagyni azt”
– nyilatkozta a Liga politikusa. [caption id="attachment_83339" align="alignnone" width="435"] Salvini és Gelarda[/caption] Gelarda arról is beszélt, hogy mindennek ellenére a helyiek hozzáállása nem ellenséges vagy gyűlölködő. Szicília a Földközi-tenger közepén helyezkedik el, ezért természetes számukra a bevándorlók érkezése. „Azt azonban fontos tisztázni, hogy óriási különbség van bevándorlás és megszállás között. Statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma magasabb, ez abból is adódik, hogy sokuknak nincs bevételi forrása, megélhetési lehetősége” – magyarázta.
„A tömegesen érkező bevándorlók elhelyezésére nincs lehetőségünk, foglalkoztatásuk pedig nagy valószínűséggel megoldatlan lesz az elkövetkező tíz évben. Szicília egyik legfájóbb problémája, hogy a tehetséges és képzett fiatalok elhagyják a szigetet. Jobb esetben Észak-Olaszországba, de legtöbbször külföldre emigrálnak. Mi pedig megoldást keresünk az érkezők eltartására ahelyett, hogy saját gyermekeink jövőjét terveznénk”
– hívta fel a figyelmet a tanácsos. Sajtóértesülések szerint egyébként a Conte-kormány a Salvini-féle biztonsági csomag több rendeletét is módosítani tervezi, és részlegesen eltörölné a migránsokat szállító civil hajókra kivetett bírságot.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató