Varga Judit a Die Weltnek: mi vagyunk a fekete bárány, csak azért, mert nem akarunk migrációt?

„Nem akarunk multikulturális társadalmat. Meg akarjuk tartani a házasságot férfi és nő kötelékének. Nem is kritizáljuk Franciaországot a jogállamiságra hivatkozva azért, mert sok migránst behoztak az országba a munkaerőpiac számára. Ez az ő dolguk. Bizonyos ügyeket minden ország saját maga dönt el.”

 Die Welt című konzervatív német lap “Mi vagyunk a fekete bárány, csak azért, mert nem akarunk migrációt?” címmel interjút közölt a hírportálján pénteken Varga Judit igazságügyi miniszterrel.

A miniszter az Európai Unió Tanácsa soros német elnökségének munkájáról elmondta, hogy a koronavírus-világjárvány ellenére eddig pozitív a mérleg. Szerinte a legfontosabb feladat, hogy az uniós intézmények és a tagállamok megállapodjanak a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló 750 milliárd eurós újjáépítési alap forrásainak lehető leggyorsabb szétosztásáról.

A jogállamiság és az uniós támogatások összekapcsolásáról a német soros elnökség közvetítésével az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament között létrejött megegyezésről azt mondta, “rossz kompromisszum” született, amely nem védi, hanem veszélyezteti a jogállamiságot.

A megegyezés egyik következménye az “ideológiai zsarolás” lehet, Brüsszel pénzügyi szankciókkal fenyegetve az általa helyesnek vélt politikai álláspontok átvételére kényszeríthet tagállamokat – mondta.

Ez szakítás a tagállami állam-, illetve kormányfők testülete, az Európai Tanács júliusi megállapodásával, amely szerint nem lehet “politikai és ideológiai természetű mechanizmushoz” kötni a hétéves EU-s költségvetés és az újjáépítési alap forrásainak szétosztását – fejtette ki Varga Judit, aláhúzva, hogy a magyar kormány számára elfogadhatatlan egy olyan csomag, amely nem egyeztethető össze az Európai Tanácsban kötött megállapodással.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az ideológiai zsarolás, elmondta, hogy szankciókkal sújthatnak egy tagállamot, ha nem illeszkedik a “politikai fősodorhoz” például a migrációs politikában, a családpolitikában vagy a “multikulturális ideológiák” területén.

Kiemelte, hogy nincs pontos meghatározás a jogállamiság fogalmára, így januártól akár az is előfordulhat, hogy egy uniós biztos eljárást indít Magyarország ellen, ha azt olvassa a brit The Guardianben vagy a német Der Spiegelben, hogy “Magyarország komisz ország”.

Hozzátette, hogy megvannak a megfelelő megoldások az EU-s alapértékek védelmére, és ezeken csak úgy lehet változtatni, ha “a tagállamok egymás szemébe néznek, megbeszélik a problémát és egyhangúlag módosítják az (uniós) szerződéseket”.

Az egyhangúlag hozandó döntések szabályát nem lehet megkerülni, és aki mégis ezzel próbálkozik, az “veszélyezteti a koronavírus-válság elleni küzdelem sikerét” – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy elfogadhatatlanok és a “kommunista diktatúrák stílusát” idézik az Európai Parlamentben tett kijelentések, amelyek szerint rendszerszintű veszélyek fenyegetik a demokráciát Magyarországon.

“Mi meg akarjuk óvni keresztény gyökereinket. Nem akarunk multikulturális társadalmat. Meg akarjuk tartani a házasságot férfi és nő kötelékének. Nem is kritizáljuk Franciaországot a jogállamiságra hivatkozva azért, mert sok migránst behoztak az országba a munkaerőpiac számára. Ez az ő dolguk. Bizonyos ügyeket minden ország saját maga dönt el”

– mondta Varga Judit.

Oktatási, migrációs és gazdaságpolitikai példákat említve kifejtette, hogy a kormány “politikai ellenfelei jogállamisági kérdésnek állítják be” az általuk kifogásolt magyar szabályokat, hogy rákényszerítsék Magyarországot olyan döntésekre, amelyekhez nincs politikai támogatottság az országban.

“Bizonyos EU-s intézmények a magyar ellenzék szerepét játsszák, amivel megsértik Magyarország szuverenitását” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI nyomán

 

Check Also

Orbán Viktor bejelentést tett: jön az ingyenes internet a digitális oktatás mellé

A miniszterelnök kormányrendeletben hagyta jóvá a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedéseket. Ennek egyik eleme, …