2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Irtja a "kezit csókolom" köszönést a Móricz Gimnázium, mivel az "nem gendersemleges"

Kész csoda, hogy még viselheti az iskola Móricz Zsigmond nevét, miután az író több regényének szereplője is "Kezit csókolom!"-mal köszönt a hölgyeknek - írja a Kontra.

A Kontra értesülései szerint a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium olyannyira lépést tart a nyugati liberálisokkal, hogy 

Nem engedik évek óta a diákoknak a „Kezit csókolom!”-mal való köszönést, mivel az a tanárok egy része szerint sérti a nemek közti egyenlőséget.

Az egy kicsit kínos, hogy az iskola névadója, maga Móricz Zsigmond is használta regényeiben a mára elfogadhatatlannak nyilvánított köszönést. Kérdés ezek után, hogy mikor válik Móricz személye is vállalhatatlanná a progresszív tanárok számára.

Épp ez az agresszív gender- és LMBTQ-ideológiai agymosási kísérlet teszi indokolttá az áprilisban tartandó népszavazást, amit épp tegnap hagyott jóvá az Alkotmánybíróság.

Bármit is állítson a baloldal, a Nyugat-Európában mára már betegessé váló genderelmélet és LMBTQ-ideológia Magyarországra is készül beszüremkedni. És lépten-nyomon tetten érhető, hogy az irányzat hívei próbálkoznak a nyugat-európai viszonyokhoz hasonló bolondokházát teremteni hazánkban is.

Éppen ezért is van szükség a tavaszi népszavazásra.

Nyugati receptre persze itt is a gyermekekkel és fiatalokkal kezdenék az érzékenyítést, hiszen az ő személyiségüket még könnyebben tudják formálni, és elfogadtatni velük az agresszív gender- illetve LMBTQ-ideológiát.

Látjuk ennek borzalmas hatásait az Egyesült Királyságban vagy USA-ban, ahol tinédzserek tömege adja nemváltásra a fejét, sokszor tudatlanul tönkretéve ezzel az egész életét.

A hazai baloldaliak-liberálisok stratégiája, hogy tagadni próbálják az erőszakos mozgalom létét, de akárhogy is tagadják, kis lépésekben ugyan, de próbálnak felzárkózni a nyugat-európai elmebajos progresszívekhez.

Erre utal a Kontrához eljutott információ is.

Egy felháborodott olvasón számolt be arról, hogy a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium diákjait úgy próbálják meg évek óta jó liberálisnak nevelni, hogy rászorították őket, hogy ne használják a "Kezit csókolom!" vagy a "Kézcsókom!" köszönéseket, mivel azok szerintük táplálják a nemi alapú megkülönböztetést.

Kész őrület.

És szó sincs arról, hogy kizárólag egy túlbuzgó progresszív pedagógus magánakciójáról lenne szó a II. kerületi gimiben, hanem – az informátor szerint – az iskolában „irtják” a politikailag nem korrekt, genderszempontból felvilágosulatlan korokat idéző „Kézcsókom!”-ot.

Tehát  a tantestület tagjai számára jó eséllyel erősen ajánlott, hogy a diákokat rászorítsák a progresszívebb köszönési formákra. A Kontra levelével kereste meg az intézményt, hogy leellenőrizze az információt.



MÓRICZ ZSIGMOND MÉG NEM TUDTA, HOGY KIREKESZTŐ

Szegény Móricz Zsigmond most biztos nagyon elszégyellné magát, hiszen a regényeiben, novelláiban bemutatott világ nemigen volt gendersemleges.

A Légy jó mindhalálig vagy a Rokonok című regényében a férfiak férfiak voltak, a nők meg nők. A férfiak pedig bizony Kezit csókolom!-mal köszöntek a nőknek, mert úgy tanították őket, hogy ezt kívánja az illendőség és a nők iránti tisztelet.

Íme egy részlet a Rokonok című legendás regényből:

„A kocsiban még csak azt mondta az alispán: - Holnap beszélek a polgármesterrel. No szervusz, szervusz. - Kézcsókom a méltóságos asszonynak - mondta Pista, s előzékenyen kiugrott a kocsiból, mert úgy állott meg a vármegyeház előtt, hogy rajta keresztül kellett volna kiszállni az alispánnak, ő tehát kiszállt, és kisegítette az idősebb urat.”

De Móricz a Légy jó mindhalálig című regényében is használta az elfogadhatatlannak minősített köszönési formát, ráadásul ezt a „bűnt” éppen a főhős, Nyilas Misi követte el:

„Misi nevetett, az arca pillanatra hozzáért a leány blúzához, s forró teste jólesett hidegtől hunyorgó szempilláinak.

– Kezit csókolom – mondta hebegve.”

Kész csoda, hogy még viselheti az iskola, Móricz nevét, miután ilyen felvilágosulatlan gondolatok hagyták el az író tollát. Ezek után már várjuk, hogy mikor kezdeményezik esetleg George Floydra vagy Conchita Wurstra átnevezni az intézményt.

Na, de a rossz viccet félretéve: pontosan a fenti próbálkozások miatt indokolt a népszavazás, és pontosan itt érdemes megálljt parancsolni ennek az őrületnek.

Mielőtt még a hazai liberálisok kitalálják, hogy a nemzet zsenijei által írt  klasszikusokat át kéne írni, mert nem politikailag korrektek, vagy nem felelnek meg az aktuális nyugat-európai őrületnek.
Be kell húzni a kéziféket, mielőtt gyermekeinket ránevelik a veleszületett nemek relativizálására és az agresszív LMBTQ-ideológia befogadására

Nem lenne meglepő, hiszen néhány éve lehetett olvasni hasonlót Shakespeare műveit illetően, de tavalyi hír, hogy a Lufthansa hasonló megfontolásokból eltörölte a „Hölgyeim és Uraim!” megszólítást.

A Kontra az alábbi kérdésekkel fordult Farkas Barnabásnéhoz, a Móricz Zsigmond Gimnázium igazgatójához:

1. Igaz-e a Kontra értesülése, miszerint a Móricz Zsigmond Gimnáziumban nem kívánatos lett a „Kezit csókolom!” köszönés, mivel az Önök szerint nem felel meg a nemi egyenlőség elvárásának? Volt-e utasítás a tanárok számára a köszönés tiltására?

2. Pontosan milyen megfontolás alapján nemkívánatos ezt a köszönési formát a diákok körében, és milyen hasznát látják oktatási/nevelési szempontból a tilalomnak?

3. Móricz Zsigmond több regényében is használta az Önök által nem megfelelőnek minősített köszönési formát. Ezek szerint az Önök iskolájának névadója is sérti a nemek közti egyenlőséget a főhőseinek köszönésével?

 

Szerkesztőségünk címére érkezett az iskolától az alábbi közleményük, amit változtatások nélkül közlünk:

 

"a) Minden tekintetben valótlan a Kontra értesülése, miszerint a Móricz Zsigmond Gimnáziumban nemkívánatos lett a „Kezit csókolom!" köszönés, mivel az iskola szerint nem felel meg a nemi egyenlőség elvárásának.

Sem központi, sem egyéb utasítás soha nem volt a köszönési forma tiltására.

A nyilvánosan is elérhető adatokból a következő tények állapíthatóak meg.

A Móricz Zsigmond Gimnázium házirendjének 4.12. pontja a következőképpen rendelkezik: „Minden diákunk kötelessége, hogy: A folyosón találkozva tisztelettudóan köszönjön az alkalmazottaknak, szülőknek, látogatóknak és társaknak."

A Móricz Zsigmond Gimnázium 2012 óta (!) hatályos etikai kódexe a köszönésről a következőket tartalmazza:

„A diákoknak:

-      Nem illendő a „Jó reggelt", „Jó napot" a „Viszlát" vagy egyéb csonkított köszönő formulák használata.

-      Ezzel szemben javasoljuk a „Jó reggelt kívánok!" a „Jó napot kívánok!" és a „Viszontlátásra!" köszönési formák hangos, érthető használatát.

-      A buszon fel- és leszállásnál, valamint az iskola bejáratánál illik a felnőtteket előre engedni, illendően köszönni.

-      Az épületbe érve köszönjünk a portásnak!

-      Fontos köszönésnél egymás szemébe nézni, illetve több tanárral találkozva mindegyiknek köszönni.

-      Egy tanárnak illik köszönni akkor is, ha nem tanít."

A köszönés kapcsán ennyit, nem többet, nem kevesebbet tartalmaznak az iskola belső szabályai. Ezek a való tények, amelyeket önök egy ismeretlen olvasójuk levele alapján figyelmen kívül hagytak úgy, hogy a való tények helyett valótlan állításokat és negatív értékítéletet fogalmaztak meg.

b) A Móricz Zsigmond Gimnázium vezetése felé a cikk megjelenését megelőzően soha, semmilyen formában nem érkezett panasz vagy bejelentés, amely a cikkben foglalt tartalmat bármilyen módon alátámasztaná, így soha nem kaptunk sem szóban, sem írásban jelzést arról, hogy a „Kezit csókolom!" vagy a „Kézcsókom" köszönés tilalmazott lenne, vagy az nem felelne meg a nemi egyenlőség elvárásának. Különösen nincs tudomásunk olyan esetről, amikor az intézményben az Önök által hivatkozott „genderelmélet" vagy az „LMBTQ-ideológia" alapján, azt támogatva bármilyen intézkedésre sor került volna.

c) Az önök által hivatkozott, névtelen és semmilyen konkrét tényre vagy bizonyítékra nem hivatkozó bejelentés sajnos alkalmatlan arra, hogy bármilyen érdemi vizsgálat alapjául szolgálhasson, így jelenleg kénytelenek vagyunk azt egyfajta rosszhiszemű és valótlan híresztelésnek tekinteni."

 

Forrás: Kontra

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató