2022. január 20. - Fábián, Sebestyén
EUR : 356.48
USD : 314.36
Időjárás ikon-3°

Három oltás kell az érvényes védettségi igazolványhoz, csökken a karantén ideje

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés után. Hat élelmiszer árát korlátozták, Áder János kitűzte a választás időpontját.

 

Percről-percre frissülő tudósítás!


 

 

Gyarmattartó arroganciával viselkednek a francia kézisek

Szokatlannak tartja a magyar kormány, hogy valaki eljön vendégként a kézilabda Európa-bajnokságra, és az itteni szabályok miatt panaszkodik.

A francia válogatott akadt ki a magyar járványügyi szabályokon. Gulyás úgy fogalmazott, „gyarmattartó arroganciával” viselkedtek a francia kézisek.

Gulyás: Völner magányos bűnelkövető volt a gyanúsítás szerint

Völner Pálról kérdezte a Telex Gulyás Gergelyt. Ha valaki megnézi a legfőbb ügyész indítványát, amit a mentelmi bizottságnak küldött, az derül ki Gulyás szerint, hogy magányos bűnelkövetésről van szó, és a hivatali vesztegetés nem rendszerszinten történt az Igazságügyi Minisztériumban. Ezért nem tudhatott róla Völner felettese, Varga Judit vagy más a minisztériumban.

A karanténok miatt valószínűleg többen kérnek majd mozgóurnát a választáson

Alapvetően nem lesz más a választás idén, mint 2018-ban volt, de egyben talán igen: a karanténkötelezettség miatt valószínűleg többen lesznek azok, akik mozgóurnát kérnek.

A kormány szerint a kórházban ápoltak száma nem fogja elérni az omikron alatt az eddigi csúcsot

Nőni fog a kórházi terhelés, de nem kell olyanra számítani, amit az egészségügyi rendszer ne tudna ellátni, mondta Gulyás a Telexnek. A kormány eddig csak olyan prognózisokat kapott, amik arról szólnak, hogy a kórházban ápolt betegek száma el fog maradni az eddigi csúcstól.

Március 10-én lesz az államfőválasztás

Március 10-én lesz az államfőválasztás, mondta Gulyás a Telexnek.

A benzinárnál nem fogják csökkenteni a jövedéki adót 

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, tisztában vannak vele, hogy a lengyeleknél is most meglépett infláció-ellenes lépések részeként a jövedéki adót csökkentették az üzemanyagáraknál. Viszont a hazai üzemanyagár esetében már volt ilyen jellegű csökkentés, mert nálunk adott időszakokban a nemzetközi kőolajár ingadozáshoz igazítják, hogy éppen csökkentés, vagy emelkedés következik. 

Gulyás szerint a liszt árának szabályozása a kenyér árára is hatással lesz

A héten jelenik meg a rendelet az élelmiszerárstopról, de Gulyás nem tudja, pontosan mikor, mondta a miniszter a Telexnek.

Gulyás szerint a liszt árának szabályozása közvetetten a kenyér árára is hatással lesz, de egyelőre ezt a hat terméket korlátozzák, a tojáson, burgonyán még nem gondolkodtak.

Nem tesz jót a gazdaságnak az élelmiszerár befagyasztása, de az infláció lassítása fontosabb volt

Arról kérdezte Gulyás Gergelyt az Azonnali újságírója, hogy készült-e előzetes hatástanulmány az élelmiszerárak befagyasztásáról. A miniszter azt mondta, Magyarországon hasonló döntés még nem volt, ezért nehéz lenne itt a tapasztalatokra építeni.

Alaposan megnézték a nemzetközi példákat, különös figyelemmel a szerbekre. Orbán beszélt a szerb miniszterelnökkel, és volt, aki el is ment Szerbiába megnézni.

Gulyás azt is mondta, az ilyen jellegű beavatkozások nem tesznek jót egy ország gazdaságának, de az infláció lassítása kellő érv volt ahhoz, hogy nem piacbarát intézkedéseket tegyenek.

Gulyás nem tudja, mennyit költ majd a kormány a népszavazásra, de erős kampányra van szükség

Még nem tudja Gulyás, mennyi pénzt költ a kormány a népszavazásra, de egyetért Rogán Antallal abban, hogy erős kampányra van szükség, mert a téma fontos.

A miniszterelnök Fidesz-kongresszuson elmondott beszédét ajánlja Gulyás a választás előtt

Lesz-e választási programja a Fidesznek? – érkezett a következő kérdés a miniszterhez. Gulyás Orbán Viktor programadó beszédét ajánlja mindenki figyelmébe, amit a Fidesz tisztújító kongresszusán mondott a miniszterelnök. Nyomtatásban is meg fog jelenni a beszéd, ami a miniszterelnök oldalán is elérhető.

Gulyás szerint a választás előtt az a fontos, hogy mit tett a kormány az elmúlt 12 évben, és aligha van olyan Magyarországon, aki ezt nem tudná.

A kormány intézkedései két százalékkal csökkenthetik az inflációt

Mekkora inflációcsökkenést várnak az élelmiszerárak korlátozásától? – kérdezte a minisztert az Mfor újságírója. Az összes eddig bejelentett intézkedés az infláció 2 százalékos csökkentésre alkalmas – mondta Gulyás. Az áfacsökkentést azért nem támogatták, mert azzal csak a kereskedők járnak jól, nem jut el a fogyasztókig, ami a mostani intézkedés célja volt.

Azt is mondta, ha a kormánynak ma kellene döntenie a benzinár befagasztásának meghosszabbításáról, támogatnák, de csak február közepén döntenek róla.

A 444 kamuvideókról kérdez

A 2018-as kampányban megjelentek kamuvideók a kormánymédiában, most is várhatók ilyenek? – kérdezte a 444. Gulyás mindenkit arra biztat, hogy ne kamuvideózzon, de egyébként az ellenzék élen jár ezekben, válaszolta. Felszólalni nem biztos, hogy fel fog ezek ellen, de ha megkérdezik, elmondja majd a véleményét.

A Fidesz el fogja fogadni, ha az ellenzék nyer a választásokon

Elfogadják-e majd a választások végeredményét, ha az ellenzék győz?

Gulyás Gergely szerint demokráciában élünk, így a választások végeredményét tiszteletben kell tartani és tiszteletben is fogja tartani a Fidesz, szemben a magyar baloldallal, amelynek múltjában vannak olyan foltok, amikor előd pártjai még a csalás eszközét is bevettnek fogadták el, ha érdekei úgy kívánták. 

Gulyás Gergely nem látja szükségét, hogy Varga Judit megszólaljon Völner Pál ügyében

A jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, ezért nem mond semmit Varga Judit és Orbán Viktor Völner Pál korrupciós ügyéről – mondta Gulyás Gergely a 444 kérdésére.

A volt miniszterhelyettest decemberben gyanúsították meg hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel.

Akkora a vakcinabőség, hogy akár néhány nap alatt is be lehet szerezni

9,3 millió vakcina áll most rendelkezésünkre – mondta Gulyás Gergely a TV2 kérdésére. Vakcinabőség van, ha még szerezni kéne, néhány napon belül a kormány tud vásárolni.

Gulyás szerint ha iróniával szemléljük a kampányt, nem lesz szükség nyugtatóra áprilisig

Még nem kezdődött el a kampány Gulyás Gergely szerint, így nem tudja megmondani, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között. A miniszter arra biztat mindenkit, hogy próbálja meg felszabadultsággal, iróniával szemlélni a kampányt, és akkor nem lesz szükség nyugtatóra.

„Miniszter úr, ön tudja hány zsidó van a Fideszben?”

Ezt Breuer Péter, a Heti Tv újságírója kérdezte Gulyás Gergelytől. A Miniszterelnökséget vezető azt mondja, nem tartják számon a párt tagjainak vallását.

Márki-Zay Péter arról beszélt vasárnapi videójában, hogy „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket ő „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”.

SZJA

1,4 millió ember kérte az szja-visszatérítést.

Ők kaphatnak vissza pénzt.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay szimbiózisban él

Márki-Zay Péterről kérdezi Gulyást a Magyar Nemzet újságírója. Többek közt a minimálbér is szóba kerül. „Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay szimbiózisban él” – jelentette ki a miniszter. Szerinte szerves egységet alkot, amit a volt miniszterelnök tett és amit az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mond. „Gyurcsányék alig emelték a minimálbért, Márki-Zay pedig ellenzi.”

Nem vizsgálják Sztojka Attila kormánybiztos ügyét 

A kormánybiztos az egyik lap hangfeltétele szerint BM-s mivoltát felhasználva zsarolta az Országos Roma Önkormányzat képviselőit. Gulyás szerint nem hallották a felvételt, ezért nem is vizsgálják egyelőre a dolgot. Ők azt támogatják, hogy a belügyminisztérium csak olyanokat alkalmazzon, akiknek nincs priusza.

Ezért nem hozzák nyilvánosságra az operatív törzs anyagait

Nem tudom, hogy szükséges-e a titkosítás, mert ezek döntéselőkészítő anyagok – mondta Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére. A hvg.hu írta meg, hogy az operatív törzs nem adja ki az ülései jegyzőkönyveit, anyagait, mert 2030-ig titkosították.

Gulyás arról beszélt, az operatív törzs a kormány döntéselőkészítő szerve, ezért több alternatív javaslatot is az asztalra tesznek. Az elmúlt évtizedekben senki nem hozta nyilvánosságra ezeket az anyagokat.

Magyar érdekeltségek nem sérültek a kazahsztáni zavargások alatt 

Az Index arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt héten Kazahsztánban kitört zavargások alatt érte-e kár az ázsiai országban működő magyar vállalkozásokat. A miniszter válaszában azt mondta, hogy szerencsére ez nem következett be, magyar gazdasági érdekeltségek nem sérültek.

Ugyancsak az Index vetette fel, hogy várható-e a közeljövőben legmagasabb szintű találkozó az új német vezetéssel. Gulyás Gergely válaszában felidézte, hogy nemrégiben Budapesten járt a francia elnök és más államok vezetői is rendszeresen tárgyalnak Magyarországon, ez a lehetőség nyitva áll Olaf Scholz kancellár előtt is.

Igen, a csirkefarhát árát is korlátozzák

Bár Orbán Viktor a szerdai bejelentéséből ezt valóban kihagyta, mondta Gulyás.

A magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyér árát korlátozzák, ezért csak a lisztét korlátozták.

Budapest vs kormány

Megkapja-e a kormánytól a főváros az Egészséges Budapest idei forrásait?

Van egy megállapodás a két fél között, az alapján fogunk eljárni - mondja Gulyás.

Ez befolyásolhatja az atlétikai világbajnokságot?

Nem.

Gulyás szerint antiszemitizmussal nem lehet népszerűséget növelni

„Nem értek egyet azzal, hogy antiszemitizmussal népszerűséget lehet növelni” – mondta Gulyás Gergely Márki-Zay Péter pár napja tett kijelentéséről.

Márki-Zay Péter arról beszélt vasárnapi videójában, hogy „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket Márki-Zay „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”.

Európai kultúrkörben nem szoktunk olyat mondani, amit Márki-Zay Péter megenged magának. Nem tudjuk, mi a motivációja – tette hozzá.

Nem fogják kompenzálni az élelmiszerárstopot

Az Index azt kérdezi, ki állja az élelmiszerárstop veszteségeit.

Közös teherviselés van, mindenki kiveszi a részét, kompenzáció nem lesz. Gulyás Gergely szerint 20 milliárdot sem ér el ennek hatása, ezt ki kell bírniuk a szereplőknek.

Nyugdíj

Veszélybe kerül a 13. havi nyugdíj, ha az ellenzék kerül kormányra
 
A 13. havi nyugdíj veszélybe kerül, ha az ellenzék kerül kormányra, mondta Gulyás.

A gyerekekről szóló népszavazás nem fogja megoldani a csörtét az Európai Bizottsággal

A ma elérhető legnagyobb garancia a kormánynak egy népszavazás, mondta Gulyás Gergely a kormány által gyerekvédelminek nevezett népszavazásról.

De a népszavazás sem fogja megoldani a csörtét az Európai Bizottsággal, mondta a miniszter.

Mindenki maga dönti el, hogy kéri-e az Oltási Hírlevelet 

A kormányzati oltási regisztrációs oldalról nem lehet leiratkozni, ha már egyszer regisztráltunk. Mi ennek az oka? - hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely szerint mindenki maga dönti el, hogy hová regisztrál és milyen információk folyamatos megküldésére tart, vagy nem tart igényt.

A tesztelés nem megoldás a vírus ellen, ezért nem ingyenes Magyarországon

A kormány mindig azt mondta, a tesztelés nem megoldás a vírus ellen, és egyébként is sok cég biztosít ingyenes teszteket, válaszolta Gulyás arra, miért nem ingyenes a tesztelés Magyarországon.

A héten megjelenik a szabályozás a negyedik oltásról

A második oltástól számítva hat hónapig érvényes a védettségi igazolvány, ami február 15-től oltási igazolvánnyá változik. A mostani szabályok szerint 500 fő feletti rendezvényre nem mehet, aki nem lesz oltási igazolványa.

Negyedik oltást orvossal való konuláció után bárki kaphat, az erről szóló szabályozás a héten megjelenik.

Három hónapig tart az élelmiszerárstop, utána ha kell, meghosszabbítják

Az élelmiszerárstop egyelőre három hónapig tart, ha kell, meghosszabbítják utána, mondta Gulyás Gergely.

Mi alapján számolják az október 15-i árakat? Az adott üzletek akkori árainak alapján számolják, mondta Gulyás, hiszen minden üzlet más árakon szerzi be az árut.

A tejtermékekről azt mondta, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos tehéntejre érvényes a rendelkezés, a friss tejekre nem.

Többszintű szigorú szankciók lesznek, ha valaki ezeket nem tartják be, pénzbírságtól eltiltásig tart. A részletes rendelet néhány napon belül megjelenik.

Azért nem döntöttek az áfacsökkentést mellett, mert akkor lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az árak, mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kommentálta Márki-Zay Péter zsidókat érintő kijelentését 

Gulyás Gergely szerint Márki-Zay Péter nyilatkozatainak többsége a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával megegyezik, példaként hozva az egészségügy magánosítását. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje később leszögezte, hogy nem magánosítanák az egészségügyet. A miniszter Márki-Zay Péter zsidókat érintő kijelentéséről elmondta: a baloldal olyan képviselőkkel fogott össze, akik a zsidókat korábban listázni akarták.

A kistelepülések polgármestereinek fizetésemelésébe besegít a kormány 

Szentkirályi Alexandra jelentette be, hogy  a kormány arról is döntött a héten, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és település-vezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít. Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A kormány újraépíti a tavaly leégett szentesi sportcsarnokot

Szentesen leégett tavaly a városi sportcsarnok, ami fontos helyszín volt, ezért a kormány úgy döntött, újjáépítik, és a pénzt is adják hozzá. Amíg az nem épül fel, addig is biztosítják a helyszínt a sportoláshoz, mondta Szentkirályi Alexandra.

Az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pedig pénzt kapnak ahhoz, hogy a költségtérítéshez biztosítva legyen számukra a forrás.

Népszavazás

A kormány üdvözli azt, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ugyanazon a napon lesz az országgyűlési választással, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak meg. Gulyás Gergely köszönetet mondott Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének, aki kezdeményezte ennek lehetővé tételét és egyhangúlag megszavazták. A miniszter leszögezte: a szexuális propagandától meg kell védeni a gyermekeket, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is vegyenek részt.

A csirkefarhát árát is maximalizálják.

Számtalan nemzetközi mintát megvizsgáltunk: a szerb mintához hasonlóan jön a hat termék árát érintő élelmiszerárstop.

Az eddigi hat ismert terméken felül az csirkefarhát árát is maximálják.

Bevált ötletek

Az emelkedő energiaárak az egész világban inflációs spirált indítottak el, de az uniós energiapolitika sem segít Gulyás szerint.

Ezek terheit igyekeznek az emberekről elhárítani, így született az ötlet az élelmiszerárstop ötlete.

A rezsicsökkentéssel Gulyás Gergely szerint havi 40 ezer forintot spórolnak a családok, de a benzinárcsökkentés is "bevált".

A kamatstoppot is dicsérte, hozzátéve, hogy a bankok el kell hogy szenvedjék ennek költségeit.

6,5-7 százalékos gazdasági növekedés volt 2021-ben

A kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét is. Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, rég voltak ilyen jó a helyzet. 6,5-7 százalékos növekedést tudott a magyar gazdaság 2021-ben elérni, úgy hogy chiphiány volt, és a járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni.

Hét nap lesz a karanténkötelezettség ideje

Az iskolákban pedig a felső tagozatban bevált módszert átviszik az alsó osztályokra. Ha fertőzött van az osztályban, akkor 5 nap lesz a karantén, az iskolai oktatásnak fenn kell maradnia.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz

A magyar társadalom 64 százaléka oltott Gulyás szerint, de még mindig lenne kit beoltani. A kormány járványügyi változtatásokat is hozott:

- A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul,

- és csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg.

Gulyás Gergely: A kórházakban az ágyak 75 százaléka szabad

Gulyás Gergely szerint a kórházi kapacitások jók Magyarországon, a normál betegágyak közül 75 százalék szabad, ez 8576 ágy, de szerinte ez a szám növelhető.

Összesen 9. 292. 805 vakcina van ma az országban, az oltási akció pedig sikeres volt, mondta a miniszter. Ezért meghosszabbítják az oltási akciót februárban.

Gulyás Gergely: A következő hetekben az omikron miatt jelentősen emelkedni fog a fertőzöttek száma

A magyarországi fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, a következő hetekben arra lehet számítani, hogy jelentősen emelkedni fog a fertőzöttek száma, mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, és a halálozások száma sem nő.

Korlátozzák hat alapvető élelmiszer árát Magyarországon

Február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. Ezeknek a termékeknek az árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt, jelentette be szerdán Orbán Viktor.

Áder János kitűzte a választás időpontját

2022. április 3-án lesz az országgyűlési választás – jelentette be Áder János kedden. A köztársasági elnök arról is döntött, hogy ugyanezen a napon lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is négy kérdésről. Ennek jogi lehetőségét az Országgyűlés novemberben teremtette meg, amikor elfogadták azt a javaslatot, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást.

Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak, ekkor adja ki a választási iroda az ajánlóíveket azoknak, akik el kívánnak indulni a választáson.

Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok úgy reagáltak, hogy április 3-án leváltják Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét, 11 civil szervezet pedig érvénytelen szavazásra buzdít mindenkit a gyermekvédelmi népszavazáson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató