2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Három oltás kell az érvényes védettségi igazolványhoz, csökken a karantén ideje

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés után. Hat élelmiszer árát korlátozták, Áder János kitűzte a választás időpontját.

 

Percről-percre frissülő tudósítás!


 

 

A héten megjelenik a szabályozás a negyedik oltásról

A második oltástól számítva hat hónapig érvényes a védettségi igazolvány, ami február 15-től oltási igazolvánnyá változik. A mostani szabályok szerint 500 fő feletti rendezvényre nem mehet, aki nem lesz oltási igazolványa.

Negyedik oltást orvossal való konuláció után bárki kaphat, az erről szóló szabályozás a héten megjelenik.

Három hónapig tart az élelmiszerárstop, utána ha kell, meghosszabbítják

Az élelmiszerárstop egyelőre három hónapig tart, ha kell, meghosszabbítják utána, mondta Gulyás Gergely.

Mi alapján számolják az október 15-i árakat? Az adott üzletek akkori árainak alapján számolják, mondta Gulyás, hiszen minden üzlet más árakon szerzi be az árut.

A tejtermékekről azt mondta, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos tehéntejre érvényes a rendelkezés, a friss tejekre nem.

Többszintű szigorú szankciók lesznek, ha valaki ezeket nem tartják be, pénzbírságtól eltiltásig tart. A részletes rendelet néhány napon belül megjelenik.

Azért nem döntöttek az áfacsökkentést mellett, mert akkor lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az árak, mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kommentálta Márki-Zay Péter zsidókat érintő kijelentését 

Gulyás Gergely szerint Márki-Zay Péter nyilatkozatainak többsége a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával megegyezik, példaként hozva az egészségügy magánosítását. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje később leszögezte, hogy nem magánosítanák az egészségügyet. A miniszter Márki-Zay Péter zsidókat érintő kijelentéséről elmondta: a baloldal olyan képviselőkkel fogott össze, akik a zsidókat korábban listázni akarták.

A kistelepülések polgármestereinek fizetésemelésébe besegít a kormány 

Szentkirályi Alexandra jelentette be, hogy  a kormány arról is döntött a héten, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és település-vezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít. Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A kormány újraépíti a tavaly leégett szentesi sportcsarnokot

Szentesen leégett tavaly a városi sportcsarnok, ami fontos helyszín volt, ezért a kormány úgy döntött, újjáépítik, és a pénzt is adják hozzá. Amíg az nem épül fel, addig is biztosítják a helyszínt a sportoláshoz, mondta Szentkirályi Alexandra.

Az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pedig pénzt kapnak ahhoz, hogy a költségtérítéshez biztosítva legyen számukra a forrás.

Népszavazás

A kormány üdvözli azt, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ugyanazon a napon lesz az országgyűlési választással, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak meg. Gulyás Gergely köszönetet mondott Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének, aki kezdeményezte ennek lehetővé tételét és egyhangúlag megszavazták. A miniszter leszögezte: a szexuális propagandától meg kell védeni a gyermekeket, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is vegyenek részt.

A csirkefarhát árát is maximalizálják.

Számtalan nemzetközi mintát megvizsgáltunk: a szerb mintához hasonlóan jön a hat termék árát érintő élelmiszerárstop.

Az eddigi hat ismert terméken felül az csirkefarhát árát is maximálják.

Bevált ötletek

Az emelkedő energiaárak az egész világban inflációs spirált indítottak el, de az uniós energiapolitika sem segít Gulyás szerint.

Ezek terheit igyekeznek az emberekről elhárítani, így született az ötlet az élelmiszerárstop ötlete.

A rezsicsökkentéssel Gulyás Gergely szerint havi 40 ezer forintot spórolnak a családok, de a benzinárcsökkentés is "bevált".

A kamatstoppot is dicsérte, hozzátéve, hogy a bankok el kell hogy szenvedjék ennek költségeit.

6,5-7 százalékos gazdasági növekedés volt 2021-ben

A kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét is. Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, rég voltak ilyen jó a helyzet. 6,5-7 százalékos növekedést tudott a magyar gazdaság 2021-ben elérni, úgy hogy chiphiány volt, és a járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni.

Hét nap lesz a karanténkötelezettség ideje

Az iskolákban pedig a felső tagozatban bevált módszert átviszik az alsó osztályokra. Ha fertőzött van az osztályban, akkor 5 nap lesz a karantén, az iskolai oktatásnak fenn kell maradnia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató