2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

DW: Magyarország blokkolja, hogy az EU az orosz vagyon nyereségét Ukrajna felfegyverzésére költse

Valószínűleg kudarcot vall az EU azon terve, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket ellopják, és azokat Ukrajna katonai támogatására fordítsák – jelentette csütörtökön a Deutsche Welle (DW) a javaslattal szembeni magyar ellenállásra hivatkozva.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerdán azt javasolta, hogy az alapokból származó bevételek 90 százalékát fordítsák több fegyver beszerzésére Kijev számára

, amely egyre gyakrabban panaszkodik lőszer- és fegyverhiányra a frontvonalakon. Az alapokból származó bevételek fennmaradó 10%-át az EU költségvetésébe utalnák, és a kijevi védelmi ipar támogatására fordítanák.

A német állami irányítású média szerint azonban a javaslatot Magyarország blokkolhatja. A DW egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Magyarország nem fog támogatni semmilyen olyan tervet, amely fegyverekre fordított kiadásokat tartalmaz Ukrajna számára.

A forrás hozzátette, hogy Magyarországot leszámítva az unió legtöbb tagja között általános egyetértés van abban, hogy a pénzek fegyverek szállítására való felhasználása a legjobb módja annak, hogy Kijevet támogassák az Oroszország elleni harcban.

“Ukrajnának sajnos több pénzre van szüksége fegyverekre, nem pedig újjáépítésre. Mi pedig igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne legyen további pusztítás Ukrajnában”

– jelentette ki az illető.

A javaslat elfogadásához az EU mind a 27 tagállamának egyhangú jóváhagyása szükséges, és valószínűleg elvetésre kerülne, ha Magyarország megvétózza. Sok uniós társával ellentétben Magyarország nem állt vakon Ukrajna mellé a konfliktusban, nem hajlandó fegyvert küldeni Kijevnek, és ellenzi az Oroszországgal szembeni bizonyos gazdasági szankciókat.

Az uniós vezetők várhatóan a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón vitatják meg a tervet.

Az ukrajnai konfliktus 2022 elején történt kirobbanását követően a nyugati országok példátlan szankciókat vezettek be Moszkvával szemben, és mintegy 300 milliárd dollár értékben zárolták az orosz központi bankhoz tartozó eszközöket. Ezekből a pénzeszközökből nagyjából 191 milliárd eurót az EU fő elszámolóházában, az Euroclearben tartanak, ahol csak 2023-ban nagyjából 4,4 milliárd euró kamatbevételt termeltek. A múlt hónapban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt javasolta, hogy ezt a bevételt lopják el és Ukrajna számára nyújtott támogatásként használják fel, és az unió azóta is fontolgatja az ötletet.

Bár egyes nyugati tisztviselők a terv mellett szólaltak fel, sőt az USA ragaszkodott magának a befagyasztott vagyonnak a teljes elkobzásához, számos szakértő és politikus figyelmeztetett arra, hogy ez sérti a nemzetközi jogot és veszélyezteti az EU pénzügyi hírnevét. Moszkva többször is lopásként ítélte el a pénzeszközök zárolását, és figyelmeztetett, hogy a vagyona ellen hozott intézkedésekre válaszlépésekkel fog reagálni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató