2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

"Törvényesség, rend, tisztelet" - írta Salvini, majd szépen felszámolták a rasszistázó cigányok táborát

Csütörtökön az olasz rendőrség – az Európai Unió Bíróságának tiltása ellenére - felszámolt egy Róma határában megtelepedett cigánytábort. A telepen 450-en laktak. A cigányok arra panaszkodtak, hogy a rendőrség „túlzott erőszakkal” lépett föl.

Egy cigány nő például elpanaszolta a sajtó képviselőinek, hogy a rendőrök paprika spray-t is bevetettek az immár évek óta a gettóban éldegélő cigányok ellen. Miközben a rendőrség a dolgát végezte, a cigányok „Rasszisták, rasszisták!” kiáltásokkal fejezték ki nemtetszésüket.

Az akció összhangban áll a kormányzat politikjával, melynek értelmében minden „nem regiszrált” cigányelepet fel kívánnak számolni.

Matteo Salvini belügyminiszter csütörtökön a Facebookon tett bejegyzésében jelentette be, hogy a „roma tábor felszámolása folyamatban van”. „Törvényesség, rend, tisztelet mindenek előtt” – írta a közösségi oldalán a politikus.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította fel az olasz hatóságokat, hogy halasszák el a cigányok kilakoltatását legalább péntekig, hogy legyen idő az elhelyezésükről megfelelőképpen gondoskodni. Az olasz hatóságok viszont arra hivatkoztak, hogy már legalább egy esztendeje halogatják a telep fölszámolását.

Gennaro Barbieri, a római polgármesteri hivatal szóvivője közölte, hogy az elmúlt néhány év során csupán száz, a táborban lakó cigány volt hajlandó a kormány által fenntartott befogadóállomásokra költözni.

Róma polgármestere, a kormánykoalíció részét képező Öt Csillag Mozgalomhoz tartozó Virginia Raggi szintén a Facebookon írt bejegyzésében egészségügyi okokkal indokolta a cigánytelep fölszámolását. A polgármester rámutatott arra is, hogy a tábor lakói közül többen nem olasz állampolgárok voltak. Az elmúlt hónapokban többeket közülük vissza is szállítottak abba az országba, ahonnan jöttek – hívta fel a figyelmet a polgármester. A telep lakóinak jelentős része Romániából, Koszovóból, Boszniából és Szerbiából érkezett.

Hasonló akció már több esetben is történt: az olasz hatóságok időről időre felszámolják a nagyobb városok külső részein lévő cigánytelepeket.

Forrás: Kuruc.infoPress TV nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató