2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Súlyos incidens, 14 halott - lelőttek egy orosz repülőgépet

Elképzelhető, hogy Izrael lőtt le egy orosz katonai gépet 14 fővel a fedélzetén, tegnap este - írja az Rt.com.Tegnap Izrael lőtte a szíriai Latakia tartományt, ahol az orosz Khmeimim katonai légibázis is található. Ráadásul egy francia fregattról is lőttek ki rakétákat Szíriára. Eltűnt egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgép 14 fővel a fedélzetén a Földközi-tengeren, az északnyugat-szíriai Latakia elleni izraeli rakétacsapások idején – közölte keddre virradóra az orosz védelmi minisztérium. Az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Latakiában. “Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról” – tette hozzá az orosz védelmi minisztérium.

FRISSITÉS:

"Fedezéknek használta a lelőtt orosz gépet az izraeli légierő" – Moszkva válaszolt. Az orosz hadsereg legfrissebb információi szerint a Latakia elleni izraeli rakétatámadások elhárítása során a szír légvédelem Sz-200-as rakétakomplexuma lőtte le véletlenül az orosz katonai repülőgépet.
"Fedezéknek használták ugyanis az izraeli vadászgépek az orosz szállítógépet és az elhárítórakéták a nagyobb célpontot találhatták el az izraeli támadás közben."
Oroszország ellenséges lépésnek tekinti az izraeli akciót és megfelelően fog rá válaszolni! Az orosz védelmi tárca hangsúlyozta, hogy Izraelnek tudnia kellett, hogy az orosz gép a légtérben van. Továbbá Izrael elmulasztotta időben értesíteni Oroszországot a tervezett katonai akciójáról is. A minisztérium közlése szerint Izrael csak egy perccel a katonai akció előtt értesítette Oroszországot, így az Il-20-asnak esélye sem volt biztonságos légtérbe repülni. Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia városára, a szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is.

PUTYIN IS MEGSZÓLALT:

 
"Úgy néz ki szerencsétlen véletlenek tragikus egybeesése okozta az orosz Il-20-as szállítórepülőgép lelövését Latakia tartomány felett"
- mondta Vlagyimir Putyin. Netanyahu, Izrael részéről sajnálatát fejezte ki az eset miatt, mivel izraeli vadászgépek támadása okozta a katasztrófát és a szír légierő rakétái kellettek hozzá...Forrás: Rt.vom nyomán VilagHelyzete  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató