2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.
Az új szerződést, mely a 2019-2023-as időszakra határozza meg a közszolgálati média irányvonalát, a dán kulturális minisztérium hozta nyilvánosságra. A szöveg több pontban is eltér az eddig érvényben lévőtől. A friss megállapodás értelmében a dán közszolgálati műsorközlőnek, a DR-nek minden platformján (televízió, rádió, internet) azt kell kidomborítania, hogy Dánia keresztény ország, a társadalom alapértékei a kereszténységben gyökereznek.Ezzel egyidejűleg az eddigi legfőbb irányvonal, a multikulturalizmus és az integráció pozitív megítélésének elősegítése kikerült a dokumentumból.A kultúrharcban bekövetkezett pozitív változás az egyre erősödő és nagyobb befolyású bevándorlásellenes Dán Néppártnak köszönhető, mely minden eszközt bevetett, hogy a szerződés szövege megváltozzon.
Az előző szerződés szövege arról határozott, hogy a DR részben ismerje el Dánia keresztény örökségét. Mi ezt túl kevésnek találtuk, és határozottan kiálltunk amellett, hogy a DR-nek még inkább hangsúlyoznia kelljen az ország keresztény gyökereit és hagyatékát”
– nyilatkozta a Dán Néppárt egyik képviselője a Politikennek. Természetesen nem mindenki fogadta kitörő örömmel a változásokat.
A Dán Néppárt befolyása egyértelmű, ahogy az is, hogy nem lenne szabad privilegizálni a konzervatív értékeket. Sajnos jó úton haladunk egy olyan politikai gyakorlat felé, mely lemond a bevándorlók integrálásáról"
– siránkozott a Szocialista Néppárt szóvivője. A szociálliberális Radikale Venstre párt szóvivője szerint pedig:
Riasztó egy ilyen dokumentum elfogadása egy olyan sokszínű társadalomban, mint amilyen a dán."
Az északi országban egyébként a lakosság több mint 75 százaléka evangélikus, tehát nyugodtan nevezhető keresztény államnak. A legnagyobb vallási kisebbséget a muszlimok adják, arányszámuk folyamatosan növekszik, már több mint 5 százalékot tesznek ki az 5,7 milliós Dániában. Ezért is fontos, hogy a túlzott iszlamizáció ellen ne csak fizikailag (határvédelem, szigorú bevándorláspolitika), hanem szellemileg is (média, oktatás) harcba szálljanak a vikingek leszármazottjai.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató