2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Fekete-Győr: a májusi EP-választáson a Fidesznek a Momentummal kell megküzdenie

Személyesen is jó viszonyt ápolok Guy Verhofstadtal – mondta a Mandinernek adott, hétfőn megjelent interjújában Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, akit a portál abból az alkalomból kérdezett meg, hogy nemrég ért haza amerikai útjáról, és pártja a múlt héten csatlakozott Verhofstadt liberális EP-pártjához. Fekete-Győr beszélt az önkormányzati választásokról, az EU-ról, Amerikáról, a metoo-mozgalomról. Elárulta, hogy még sosem járt Kárpátalján, és kijelentette: Donald Trump Orbán Viktorral ellentétben foglalkozik nőügyekkel.
Bár a Momentum vezetése korábban meghaladottnak minősítette a politizálásban a bal-jobb felosztást, a párt a napokban mégis csatlakozott a Guy Verhofstad-féle ALDE-hoz, a liberális csoportok gyűjtőpártjához. Fekete-Győr András a lépésük hátteréről elmondta, az ALDE szerintük jelenleg az európárti szövetség, amelynek közelsége azért is olyan fontos számukra, mert olyan nagyágyúk gründolják mások mellett, mint Emmanuel Macron. A társaság egy nagy, erős, közös Unióért dolgozik, a Momentum pedig egy XXI. századi, korrupciómentes Magyarországért. Fekete-Győr személyes jó viszonyt ápol Verhofstadttal, aki szerinte imádja a magyarokat, sőt, már Márait is olvasott, és azért csalódott Orbán Viktorban, mert a miniszterelnök szerinte elárulta önmagát és a polgári Magyarország eszményét. Fekete-Győr szerint mivel a májusi EP-választások az uniópárti, illetve az unióval szemben szkeptikus erők harcát hozzák majd el, ez Magyarországra nézve azt jelenti, hogy a Fidesznek nem akármilyen alakulattal, hanem a Momentummal kell megküzdenie.
A Momentum elnöke szerint pártja nem készül ellenzéki összefogásra májusban, az áprilisi taktikai szavazósdit pedig pszichózisnak tartja, amely ugyan megfertőzte az emberk egy részét, mégis a harmadik kétharmadot eredményezte. Az elnök szerint pártja nagyon megerősödött április óta, aminek egyik bizonyítéka, hogy ifjúsági tagozatok országosan már elérte a háromszázas taglétszámot. Az országgyűlési választások előtti eltúlzott várakozásokat ugyanakkor maga is buborékhatásnak tartja. Fekete-Győr szerint a kárpátaljai magyarság ügyében nincs különösebb gond, mert egy ismerőse ezt mondta neki, igaz, ő még nem járt ott, de majd lehet, hogy elmegy. Hasonlóan nem tartja hangsúlyos kérdésnek Székelyföld autonómiájának kérdését, mivel szerinte nem az fogja meghatározni Európa jövőjét.Forrás:Mandiner, Pestisrácok
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató