Vadhajtások

Csodálatos hír: Szijjártó azt mondta, hogy nem sok esélyt lát a megállapodásra a CEU-val

Nem látja bizonyítottnak a kormány a CEU amerikai jelenlétét, a külügyminiszter ezért nem lát esélyt a megállapodás aláírására. Az ellenzék tüntetne.

„Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a Ceu-hoz, a Ceu-n, tehát nem az Egyesült Államokban oktatják, itt nincs semmi. Ez egy nagyon laza együttműködés azoknak a férfiaknak és nőknek, akik itt a Bard College-on alapképzést végeznek és így tudnak fél vagy egy évet a Ceu-n tölteni, majd visszatérve be tudják fejezni a tanulmányaikat és Bard College diplomát kapnak”– mondta korábban az intézmény rektor-helyettese.

A CEU New York-i campuszán egyetlen szakot indítottak, amely diplomát nem, csak oklevelet ad.

 

„A Közép-Európai Egyetemnek mindenfajta engedélye, akkreditációja megvan arra, hogy Budapesten működjön és a magyar törvények szerint elfogadott diplomát bocsásson ki” – a külügyminisztert hétfőn Brüsszelben kérdezték újságírók az ügyben, azt mondta: nem látják bizonyítottnak a CEU amerikai működését.

„Amerikai diploma kibocsátáshoz a jelenleg fennálló magyarországi felsőoktatási szabályozás szerint Amerikában is felsőoktatási tevékenységgel kell rendelkezni. Ezt egyelőre mi a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk. Én abban az esetben írhatok alá bármiféle ilyen felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást, mint látták több ilyet írtam alá az elmúlt időszakban, én személyesen hármat. Kettőt amerikai állammal egyébként egyet pedig a kínai köztársasággal. Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne a számomra, hogy egy újabb ilyen megállapodást írjak alá” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Momentum szerint a kormánynak jobban utána kéne néznie, hogy a CEU hogyan működik együtt a Bard College-al. A párt hétvégén újabb demonstrációra készül.

„Részt fogunk venni, november 24-én lesz a következő demonstráció, tiltakozás, azon a momentum is ki fog vonulni, a pártunkból valószínűleg több százan részt fogunk venni. Nem csak azért mert közvetlenül érintettek lennénk, bár vannak akik a CEU-n tanultak, de közvetve ez a kérdés és ennek az egyetemnek a sorsa sokkal többeket, ezreket, tízezreket érint” – mondta el Hajnal Miklós , a Momentum szóvivője.