2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az ajtó után most a bíróság csapta földhöz Kunhalmit

Nem bírta elengedni az első fokon már elbukott rágalmazási feljelentését Kunhalmi Ágnes, aki most másodfokon, jogerősen is padlót fogott. A szocialisták „ajtónállója” azért jelentette föl Budai Gyulát, mert a fideszes politikus – egy tanúvallomásra hivatkozva – azt mondta: Czeglédy Csaba pénzelte az MSZP 2014-es kampányát Kunhalmin keresztül. A bíróság szerint ezzel az állítással az égvilágon semmi probléma sincs. 

A történet még tavaly márciusban kezdődött, amikor Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a TV2-nek a következőket nyilatkozta:

Kunhalmi Ágnes találkozott Czeglédy Csabával. Kunhalmi akkor az MSZP budapesti elnöke és az MSZP országos elnökségi tagja volt, és megállapodtak abban, hogy Czeglédy fogja az MSZP országos kampányát finanszírozni, és ehhez pénzt adott át Kunhalmi Ágnesnek.

A szocialista politikus eléggé szívére vette a dolgot, és bírósághoz fordult: rágalmazás és becsületsértés miatt jelentette föl Budait. Beadványában Kunhalmi tagadta, hogy bármilyen pénzátadás történt volna, és úgy vélte, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva, aljas indokból rágalmazták meg őt, illetve sértették meg a becsületét. Ám – mint arról tavaly novemberben beszámoltunk – első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság kimondta: a fideszes politikus nem követett el semmilyen bűncselekményt, ezért a büntetőeljárást megszüntette.

Vasvári Csaba bíró akkori végzésében rámutatott: Budai Gyula kijelentése nem valósított meg rágalmazást, becsületsértést, mivel a magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy magánszemélyek pártokat támogassanak – tehát az ominózus kijelentéssel a feljelentett nem vádolta meg Kunhalmit törvénytelenséggel. Az pedig, hogy Kunhalmi a kijelentést „szubjektíve hogyan értelmezi, annak milyen mögöttes tartalmat tulajdonít”, büntetőjogilag nem értelmezhető, személyes sérelemérzete, felháborodása pedig közömbös. 

Egyébként Kunhalmi teljesen bohócot csinált magából, hiszen nemcsak Budait, hanem a Fideszt és a TV2-t is feljelentette rágalmazásért – ám jogi ismeretei olyannyira hiányosak, hogy nem tudta: jogi személy nem követhet el rágalmazást vagy becsületsértést, csak természetes személy. Végzésében az elsőfokú bíróság tájékoztatta is minderről a szocialista politikust, aki – bár önéletrajza szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára járt – a jelek szerint alig-alig ismerkedett még meg a magyar joggal…

Kunhalmi Ágnes nem tudott beletörődni az elsőfokú végzésbe, fellebbezett, ám a Fővárosi Törvényszék a napokban helybenhagyta az elsőfokú döntést. A bírói tanács mindenben egyetértett a PKKB indoklásával.

  • Mindez azt jelenti, hogy mostantól bárki jogkövetkezmény nélkül kijelentheti: a súlyos korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított szocialista Czeglédy Csaba pénzelte 2014-ben az MSZP kampányát Kunhalmi Ágnesen keresztül.

Budai Gyula egyébként márciusban portálunknak is elmondta ugyanazt, mint amit a TV2-nek, vagyis hogy Kunhalmi 2014-ben, a választás előtt találkozott Czeglédy Csabával, és abban állapodtak meg, hogy a szombathelyi szocialista finanszírozza majd a párt országos kampányát. Ennek kapcsán Budai Gyula több kérdést is föltett, például hogy Czeglédy mekkora összeget adott át Kunhalminak, illetve az az összeg miből származott. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a Czeglédy-féle diákmunka-szövetség ügye 2011-ben kezdődött, és hat év alatt 6,3 milliárd forint adót nem fizettek be a költségvetésbe. Úgy vélte: Czeglédynek semmilyen más feladata nem volt, mint hogy pénzt „állítson elő” a baloldal támogatására.

A DK ÉS AZ MSZP IS LEPATTANT BUDAIRÓL

A PestiSrácok.hu tavaly júniusban számolt be arról, hogy egy másik rágalmazási pert is megnyert Budai Gyula, amely Czeglédy Csabával és a balliberális pártok kampányfinanszírozásával függött össze. A szocialisták akkor is rágalmazás miatt jelentették fel Budait és a Fideszt, amiért a párt parlamenti képviselője egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt: a Czeglédy Csabához köthető bűnszervezet által eltüntetett milliárdok egy része az MSZP-hez és a DK-hoz vándorolhatott. A Fővárosi Törvényszék viszont jogerősen elutasította a feljelentést, és kimondta, nem volt indokolatlanul sértő Budai véleménynyilvánítása. Az ítélet alapján bárki jogkövetkezmény nélkül kijelentheti: az MSZP-s Czeglédy Csaba bűnszervezetet működtetett, s a szálak az MSZP-hez és a DK-hoz vezetnek.

A napokban pedig arról is írtunk, hogy teljes egészében elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány Ferenc vezette DK személyiségi jogi keresetét, amelyet Budai Gyula ellen nyújtottak be. A magyarellenes szektapárt azt sérelmezte, hogy a volt elszámoltatási kormánybiztos összefüggésbe hozta őket Czeglédy Csaba bűnös üzelmeivel, ám az ítélőtábla nem talált kivetnivalót a fideszes politikus szavaiban. Ez alapján a jövőben bárki jogkövetkezmény nélkül kimondhatja: Czeglédy tömte pénzzel a DK-t.

Ismert, a szocialista Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszövetségben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint országszerte összesen kilenc iskolaszövetkezetet működtettek strómanokkal, fiktív módon, ezeknek a szövetkezeteknek adták át a Czeglédy cége által megszerzett munkákat. A diákok, illetve sok esetben felnőttek, nyugdíjasok az iskolaszövetkezethez voltak bejelentve – gyakran utaztatták is őket egyik szervezetből a másikba. Az iskolaszövetkezetek adózási kötelezettségüknek nem tettek eleget, sőt, be sem nyújtottak adóbevallást. Ezzel az államnak a vizsgált időszakban mindösszesen 6,3 milliárd forint kárt okoztak.
Forrás: pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató