2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tönkremegy vidéken a csicskapárt – a pártközpont hallgatásba burkolózott

A vásárhelyi és makói szervezetek súlyos válságát igazolja, hogy a Jobbik országos központja nem reagált ezzel kapcsolatos megkeresésünkre, hanem hallgatásba burkolózott.

Síri csend és hullaszag. A hódmezővásárhelyi Rapcsák András utcán található Jobbik-irodából mostanában a legfényesebb napsütésben is alig-alig szűrődik ki a fény. Baljós sötétség uralja az egykoron szebb napokat is látott boszorkánykonyhát. Nemigen látni fajsúlyos politikusok járműveit sem a környéken. Vajon a teljes összeomlásra készülhetünk?

Fekete lyuk nyelte el a vásárhelyi Jobbikot – írtuk kedden annak kapcsán, hogy a párt helyi szervezete gyakorlatilag életjelet sem ad magáról: szétesett, elveszítette karakterét, nincs mondanivalója. Emberemlékezet óta nem tartottak sajtótájékoztatót Hódmezővásárhelyen, nem nyilvánultak meg helyi kérdésekben, nem szerveztek saját rendezvényt, nem tartottak önálló megemlékezést a nemzeti ünnepeken, és nincsenek jelen az online térben sem. Megjegyeztük, Makón sem sokkal jobb a helyzet, ráadásul a pártszócső Makói Csípős is látványosan ellaposodott Kiss Attila összeférhetetlenségi botrányának árnyékában.

Szerdai cikkünkben kitértünk rá, a súlyos válság újabb jele, hogy Makón bezárták a Jobbik-irodát, így a párt elveszítette főhadiszállását, és könnyen megeshet, hogy a hódmezővásárhelyi irodájukra is lakat kerül, vagyis itt is fedél nélkül maradhatnak a még megmaradt jobbikosok.

A Promenad.hu több kérdéssel fordult a Jobbik országos pártközpontjához, sajtóirodájához: tájékoztatást kértünk, mi lesz a makói és a vásárhelyi iroda sorsa. Arról érdeklődtünk, Makón mikor rendezik az önkormányzattal szemben fennálló, mintegy 300 ezer forintos bérletidíj-tartozást. Kíváncsiak voltunk rá, igaz-e, hogy a hagymavároshoz hasonlóan hamarosan a vásárhelyi irodát is feladják. Megkérdeztük azt is, hogy a párt súlyos anyagi helyzetére tekintettel a parlamenti frakció kívánja-e, tudja-e a továbbiakban finanszírozni a helyi irodák költségeit, netán a helyi „erőknek” saját költségükre kellene ezt megoldaniuk. Rendkívül beszédes, hogy a Jobbik a hallgatást választotta, elmenekült a kérdések elől, nem reagált megkeresésünkre – nyilván kínosnak érezte a kérdéseket.

Közben a szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint mind Makón, mind Hódmezővásárhelyen kritikus szintet kezd megütni a Jobbik-szervezetek taglétszáma. A párt alapszabálya szerint legalább 5 fő szükséges ahhoz, hogy egy tíz- és ötvenezer közötti lakosságszámú településen helyi szervezet működhessen (az alapszervezethez pedig tartósan legalább 10 fő kell). Ha nincsenek ennyien, az a szervezet végét jelentheti, márpedig a hírek szerint ahogy országosan is tömegesen léptek ki az utóbbi hónapokban, úgy Vásárhelyen és Makón is komoly méreteket öltött és ölt az elégedetlenség a balliberális, posztkommunista pártokkal való nyílt színi közösködés, az eredeti jobbikos értékek, a radikális jobboldali irányvonal feladása miatt.

Úgy értesültünk egyébként, hogy Vásárhelyen taggyűlést is utoljára tavaly decemberben tartottak, miközben a párt alapszabálya kimondja, legalább kéthavonta kötelesek azt lebonyolítani a  települési szervezetek. Amennyiben egy helyi szervezet az alapszabállyal ellentétesen működik, feloszlatható, az pedig törölhető, melynek taglétszáma tartósan a minimális 5 fő alá csökken.

Persze, ha egy településen nincs helyi vagy alapszervezet, akkor adott esetben irodára sincs szükség…

Forrás: Promenad.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató